Jablečný džem

Jablečný džem recept

Pokud máme přebytek jablek a nevíme co s nimi, určitě stojí za to udělat si z nich domácí džem. Jablečný džem na rozdíl od marmelády obsahuje kousky ovoce.

Ingredience na jablečný džem:
    • méně zralá, kyselá padaná i méně kvalitní jablka

Na 1/2 kg oloupaných jablek bez jádřinců a 1/2 kg jablečného protlaku:

  • 700 g cukru
  • kousek vanilkového lusku
  • kousek celé skořice
  • hřebíček
Příprava receptu na jablečný džem:
Jablka omyjeme, odstraníme stopky a zbytky okvětí. Polovinu jablek nakrájíme i se slupkou a jádřinci na kousky, podlijeme trochou vody a rozdusíme pod pokličkou na kaši, kterou potom prolisujeme.

Druhou polovinu jablek oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kostky nebo plátky.

Odváženou dávku jablečného protlaku, koření a větší část připravených pokrájených jablek dáme do kastrolu a vaříme do zhoustnutí. Potom přidáme po částech odvážený cukr a zbytek jablek a vaříme ještě asi 3 – 5 minut, než začne džem rosolovat.

Odstraníme koření a ještě vařící jablečný džem plním až po okraje do skleniček. Okraje skleniček otřeme, připevníme víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Poznámka k přípravě jablečného džemu
Jablka mají vysoký obsah pektinových látek, proto nemusíme při přípravě jablečného džemu přidávat rosolotvorné konzervanty. Zahušťujeme ho jen varem a přídavkem cukru.

Jak poznáme, že je jablečný džem hotový
Vyzkoušíme to například tak, že vařící džem kápneme na studený talířek a po vychladnutí se pokusíme kapku posunou prstem. Kapka by měla zůstat vcelku se skrabaceným povrchem. Více o přípravě džemů naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *