Špendlíkový džem
Ingredience na špendlíkový džem:
- méně zralé špendlíky nebo mirabelky
Na 1 kg odpeckovaných špendlíků nebo mirabelek:
- 700 g krystalového cukru
- 40 g pektogelu
- 2 g kyseliny citrónové
Špendlíky (mirabelky) zbavíme stopek, opláchneme, necháme odkapat a vypeckujeme. Prosypeme je 500 g cukru, podlijeme trochou vody a 5 minut povaříme. Sundáme z plotýnky a necháme přes noc proslazovat. Druhý den směs opět povaříme, až trochu zhoustne, přidáme pektogel promíchaný se zbývajícím cukrem a opět vaříme. Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžičce vody. Vařící špendlíkový džem naplníme do skleniček, okraje otřeme a upevníme víčka. Skleničky se špendlíkovým (mirabelkovým) džemem otočíme dnem vzhůru a necháme vyhladnout.
Poznámka k přípravě špendlíkového (mirabelkového) džemu
Správně připravený džem musí mít rosolovitou konzistenci s kousky ovoce. Kdy je špendlíkový džem hotový, poznáme například tak, že ho kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunout prstem. Když zůstane vcelku se zkrabaceným povrchem je džem hotový. Více o přípravě džemů naleznete níže.
Správně připravený džem musí mít rosolovitou konzistenci s kousky ovoce. Kdy je špendlíkový džem hotový, poznáme například tak, že ho kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunout prstem. Když zůstane vcelku se zkrabaceným povrchem je džem hotový. Více o přípravě džemů naleznete níže.
Napsat komentář