Bezinkový sirup z plodů

Bezinkový sirup z plodů černého bezu za studena

Černý bez je všeobecně známý keř, někdy i strom, který zkrášluje své okolí hned dvakrát do roka. Na jaře v květnu rozkvete intenzívně vonícími, plochými vrcholíky žlutobílých květů a na podzim, když začínají žloutnout a opadávat jeho lístky a tím se odhalují bohaté střapce sytě černých plodů – bezinek. Bezinkový sirup z plodů černého bezu za studena je jednoduchý a rychlý recept, který stojí určitě za zkoušku nejen kvůli jeho výborným chuťovým vlastnostem, ale i pro blahodárné účinky černého bezu na náš organismus.

Recept na bezinkový sirup z plodů černého bezu

Ingredience na bezinkový sirup z plodů černého bezu:
  • čerstvé, dobře vyzrálé bezinky

Na 1 kg očištěných bezinek :

  • 1 l vody

Na 1 l šťávy

  • 1,5 kg cukru
  • pomerančová kůra

Příprava bezinkového sirupu za studena:
Bezinky opereme, otrháme od stopek, rozmačkáme, odvážíme a zalijeme odměřeným množstvím studené (převařené) vody.

K bezinkám přidáme tence sloupnutou kůru z jednoho dobře omytého pomeranče, povážeme pergamenovým papírem a necháme stát 24 – 36 hodin v chladné místnosti.

Potom necháme směs bez mačkání volně překapat přes plátěný sáček nebo plátýnko.

Čirou šťávu odměříme, přidáme patřičnou dávku cukru a necháme jej rozpustit. Bezinkový sirup plníme hned zastudena do čistých a suchých lahví. Lahve uzavřeme vyvařenými korkovými zátkami nebo škoubovacími uzávěry a uskladníme v temnu a chladu.

Tipy, rady a postupy při přípravě bezinkového sirupu z plodů:

Bezinkový sirup můžeme kromě přímé spotřeby použít také k přibarvení málo výrazných zavařenin, jako je například jablečný nebo hruškový kompot, marmeláda a podobně. Ovocné sirupy vyrábíme z čirých ovocných šťáv a cukru. Vysoký podíl cukru v sirupu nám zajistí jeho trvanlivost bez další konzervace. Chceme-li však připravit bezinkový sirup s nižší energetickou hodnotou, dávku cukru snížíme a sirup musíme sterilovat. Více o sterilaci a přípravě sirupů naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *