Zavařování černého bezu

Zavařování černého bezu recepty

Černý bez je pro jeho léčivé účinky u nás již od pradávna hojně využíván v lidovém lékařství. Tepelně upraveným a zavařeným bezinkám se připisují močopudné účinky, zvyšující pocení, používá se při léčbě bronchitid, neuralgií a nemocí z nachlazení. Syrové bobulky bezinek však způsobují žaludeční a střevní potíže. Nedozrálé, červené bezinky obsahují látky působící silné průjmy a kolikové bolesti v čerstvém i konzervovaném stavu. Na zavařování černého bezu, ať už květů nebo plodů, existuje mnoho receptů.

Zavařování černého bezu

Dobře vyzrálých bezinek používáme k přípravě kompotu, džemu, marmelády, moštu, sirupu, likéru a vína. Bezinky obsahují hodně vitamínu C, který přechází téměř beze ztráty do konzervovaných výrobků. Pro svojí pěknou barvu se přidávají do ovocných moštů, šťávy, vína a méně barevných ovocných zavařenin.

Černý bez

Květenství černého bezu je také uznávaným a hojně využívaným prostředkem v lidovém lékařství. Používá se při nachlazení a horečce, podporuje zvýšené vylučování potu a moči. Z květů černého bezu můžeme připravit výbornou šťávu, sirup i osvěžující limonádu. Více o zavařování černého bezu naleznete v našich receptech.

Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *