Kategorie: Červená řepa
Zavařování červené řepy
Červená řepa ve sladkokyselém nálevu
Červená řepa ve sladkokyselém nálevu je nejčastější úprava používaná při zavařování této hodnotné a zdraví prospěšné kořenové zeleniny.
- červená řepa
Koření a přísady (pro litrovou sklenici):
- 1/3 lžičky fenyklu nebo 1/4 lžičky anýzu
- 30 g křenu
Nálev (na 1 l vody):
- 0,3 – 0,35 l 8 % octa
- 70 – 80 g cukru
- 20 – 25 g soli
Bulvy červené řepy namočíme na chvíli do vody, potom je velmi dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a uvaříme doměkka. Uvařenou měkkou řepu oloupeme, nakrájíme na menší hranolky nebo kostičky, porovnáme do sklenic a proložíme na tenké plátky nakrájeným křenem a kořením. Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů sterilujeme při této teplotě 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s červenou řepou ve sladkokyselém nálevu ihned vyndáme.