Kategorie: Červená řepa

Zavařování červené řepy

Zavařování červené řepy recepty

Červená řepa je kořenová zelenina, která má pozitivní účinky na naše zdraví. Obsahuje hodně vitamínů a minerálů, proto je škoda, že u nás je zatím dosti opomíjenou zeleninou. Její příznivé účinky na naše zdraví jsou známy již odpradávna.  Má rozmanité využití v kuchyni, ale před konzumací jí

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu recept

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu je nejčastější úprava používaná při zavařování této hodnotné a zdraví prospěšné kořenové zeleniny.

Ingredience na červenou řepu ve sladkokyselém nálevu:
  • červená řepa

Koření a přísady (pro litrovou sklenici):

  • 1/3 lžičky fenyklu nebo 1/4 lžičky anýzu
  • 30 g křenu

Nálev (na 1 l vody):

  • 0,3 – 0,35 l 8 % octa
  • 70 – 80 g cukru
  • 20 – 25 g soli
Příprava receptu červená řepa ve sladkokyselém nálevu:

Bulvy červené řepy namočíme na chvíli do vody, potom je velmi dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a uvaříme doměkka. Uvařenou měkkou řepu oloupeme, nakrájíme na menší hranolky nebo kostičky, porovnáme do sklenic a proložíme na tenké plátky nakrájeným křenem a kořením. Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů sterilujeme při této teplotě 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s červenou řepou ve sladkokyselém nálevu ihned vyndáme.