Kategorie: Papriky

Sušení paprik

Sušení paprik v troubě, v sušičce nebo na niti

Srpen a září jsou hlavní měsíce sklizně mnoha druhů zeleniny, mezi něž patří i papriky. Některé roky je úroda tak velká, že je nestačíme zpracovat v čerstvém stavu, takže přichází na řadu zavařování. Sušení paprik je také jeden ze způsobů, jak si poradit v sezóně s přebytky této plodové zeleniny pro její pozdější využití.

Zavařování paprik

Zavařování paprik recepty

Papriky patří mezi naše nejoblíbenější druhy zeleniny. Obsahují mimo jiné hlavně hodně vitamínu C. Konzumují se buď čerstvé, přidávají se do různých salátů nebo se tepelně upravují a používají při přípravě různých pokrmů. Papriky

Sterilované papriky ve sladkokyselém nálevu

Sterilované papriky ve sladkokyselém nálevu recept
Ingredience na sterilované papriky ve sladkokyselém nálevu:

Koření pro litrovou sklenici:

  • 1/2 bobkového listu
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/3 lžičky hořčičného semínka

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,3 l octa
  • 80–100 g cukru
  • 20–25 g soli
Příprava receptu na sterilované papriky ve sladkokyselém nálevu:

Z paprik vyřízneme jádřince se stopkou, případně i palčivá žebra a nakrájíme je na půlky nebo čtvrtky. Pak je dobře omyjeme, zbavíme semen a dáme do téměř vroucí osolené vody (10 g soli na 1 litr vody).

Papriky vaříme asi 5 minut, potom je urovnáme těsně do zavařovacích sklenic a proložíme opláchnutým kořením. Sklenice zalijeme horkým nálevem, uzavřeme víčky a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po sterilaci sklenice se sterilovanými paprikami ve sladkokyselém nálevu

Sterilované pečené papriky

Sterilované pečené papriky recept
Ingredience na sterilované pečené papriky:
  • 2 kg čerstvých paprik

Nálev:

  • 0,8 l vody
  • 0,2 l 8% octa
  • 20 g soli
  • 100 g cukru
  • 5 kuliček pepře
  • 1/2 bobkového listu
Příprava receptu na sterilované pečené papriky:
Opláchnuté a osušené papriky opečeme v troubě, slupka však nesmí zhnědnout. Hned po opečení je přendáme do hlubší nádoby, přikryjeme pokličku a necháme chvíli stát.

Pak papriky oloupeme, zbavíme stopek a jádřinců, urovnáme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem (uvedené ingredience smícháme a přivedeme téměř k varu).

Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a

Sterilované lečo

Sterilované lečo recept
Ingredience na sterilované lečo:
  • stejná hmotnost očištěných paprik (červených, žlutých, světle zelených, ne ale tmavě zelených, které můžou způsobit poněkud nahořklou chuť) a rajčat
  • sůl
Příprava receptu na sterilované zeleninové lečo:
Z paprik vyřízneme jádřince, opláchneme, pokrájíme na nudličky, rajčata na plátky (rajčata můžeme předem ponořit do vařící vody na 1 – 2 minuty, potom přendat do studené a oloupat). Připravenou zeleninu mírně osolíme a v nízké vrstvě dusíme v kastrolu do polohusta. Téměř vařící lečo naplníme do skleniček, okraje otřeme, upevníme víčka a dáme do

Zmrazování paprik

Zmrazování paprik postup

Na zmrazování paprik potřebujeme dobře vyzrálé, svěží, čerstvé zelené, žluté nebo červené papriky.

Nakládané papriky se zelím

Nakládané papriky se zelím recept
Ingredience na nakládané papriky se zelím:
  • 6 středně velkých paprik
  • 1 kg červeného zelí na naplnění paprik
  • 20 g soli
  • 30 g cukru

Nálev:

  • 0,4 l vody
  • 0,2 l 8% octa
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky pepře
Příprava receptu na nakládané papriky plněné zelím:

Očištěné, nadrobno pokrájené zelí osolíme, osladíme, dobře promícháme a necháme 2 hodiny stát. Papriky omyjeme, vykrájíme jádřince, stopky, vnitřní palčivá žebra a dobře vypláchneme, abychom odstranily všechna semena. Papriky naplníme připraveným zelím, urovnáme do dvoulitrové sklenice a zalijeme horkým nálevem  (suroviny na nálev smícháme a přivedeme téměř k varu). Sklenici uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů (asi 25 minut), potom při této teplotě sterilujeme ještě 35 minut.

Zavařování kozích rohů

Zavařování kozích rohů recepty

Sterilované dlouhé špičaté papriky kozí (beraní) rohy jsou skvělým doplňkem ke všem pokrmům z masa a ideální příloha k jídlům připravovaných na grilu. Je občas složité se vyznat v terminologii a odlišit chilli papričku, feferonku a kozí a