Jak připravit marmeládu nebo džem bez konzervantů

Jednoduchý návod „jak připravit marmeládu nebo džem bez konzervantů“:

Každé ovoce obsahuje jiné množství pektinových látek. Nejvíce jich je například v rybízu, angreštu, nezralých jablkách a brusinkách. Pokud nechceme používat konzervanty (například pektogel) při přípravě džemů a marmelád z ovoce, které obsahuje málo pektinových látek (například jahody, meruňky, broskve, borůvky, třešně, rebarbora a podobně) můžeme kombinovat ovoce s nízkým obsahem těchto látek s ovocem s vyšším obsahem pektinů.

Do marmelád a džemů je vhodné přidat méně zralá i padaná jablka, která mají výraznou chuť a hodně rosolotvorných látek. Nebo například můžeme kombinovat třešně (asi 70%), které doplníme  rybízem červeným, černým nebo angreštem. Každé ovoce podusíme zvlášť, prolisujeme, smícháme dohromady a odpařujeme. Když se zmenší objem asi o 1/3 přidáme po částech cukr tak, aby se nepřerušil var. Džem nebo marmeládu potom vaříme do zhoustnutí.

Více o přípravě marmelád a džemů naleznete níže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *