Kategorie: Dýně

Zavařování dýně

Zavařování dýně - recepty

Dýně je lidový název pro velkoplodou tykev. Tato zelenina je především jedním ze symbolů podzimu a svátku Halloweenu. Díky rychlému růstu a nenáročnosti je často pěstovanou rostlinnou v našich zahradách. Dýně obsahuje spoustu vitamínů, minerálních látek a betakarotenu. Má také vysoký obsah vlákniny.

Kompot z dýně

Kompot z dýně recept

Na konci léta a na podzim, když je dýňová sezóna v plném proudu, stojí za to vyzkoušet recept na domácí kompot z dýně.

Ingredience na kompot z dýně:
  • zralá dýně

Přísady a koření (na litrovou sklenici):

  • 2 kolečka citrónu
  • malý kousek pomerančové kůry
  • 1–2 hřebíčky
  • malý kousek celé skořice
  • podle chuti kousek lusku vanilky

místo koření můžeme také použít ananasovou tresť

Nálev první:

  • 1/2 l vody
  • 0,15 l 8% octa

Nálev druhý (na 1 l vody):

  • 400 g cukru (místo vody můžeme použít ananasový džus)
  • 3 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na kompot z dýně:

Omytou dýni rozkrojíme na půl a lžící odstraníme semena a měkkou dužinu. Potom dýni nakrájíme na řezy o šířce asi 2 cm. Z řezů sloupneme slupku, nakrájíme je na kostky nebo hranolky, dáme do hrnce a zalijeme prvním nálevem tak, aby byla dýně ponořená. V nálevu necháme nejméně 12 hodin stát.

Potom dýni slijeme a necháme odkapat. Připravíme si druhý nálev: vodu nebo džus svaříme s cukrem, a kyselinou citrónovou, přidáme dýni, ovaříme asi 10 minut a pak ji vyndáme. Na dno zavařovacích sklenic dáme kolečka citrónu, pomerančovou kůru, koření, potom přidáme ovařenou ještě horkou dýni a zalijeme jí druhým horkým nálevem.

Sklenice s kompotem z dýně uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,5 l). Po ukončení sterilace kompot z dýně ve sklenicích hned z hrnce vyndáme.

Dýňový kompot bez zavařování

Dýňový kompot bez zavařování recept

Pokud nevíte co s úrodou dýní, můžete si snadno připravit dýňový kompot bez zavařování.

Ingredience na dýňový kompot bez zavařování:
  • 1 kg zralé dýně

Přísady a koření (pro litrovou sklenici):

  • 2 kolečka citrónu
  • malý kousek pomerančové kůry
  • 1–2 hřebíčky
  • malý kousek celé skořice
  • podle chuti kousek lusku vanilky

Nálev na 1 kg očištěné dýně:

  • 0,6 l vody
  • 650 g cukru
  • 0,2 l 8% octa

Příprava receptu na dýňový kompot bez zavařování:
Omytou dýni rozkrojíme na půlky, lžící odstraníme měkkou dužinu a semena a nakrájíme na řezy o šířce asi 2 cm. Odstraníme slupku, nakrájíme na kostky nebo hranolky, dáme do hrnce a zalijeme roztokem vody, octa a cukru, aby byla dýně ponořená.

Necháme asi 24 hodin rozležet a potom slijeme. Roztok přivedeme k varu, po částech přidáme dýni a ovaříme ji do sklovita. Dýni vybereme děrovanou sběračkou, naplníme jí do zavařovacích sklenic, proložíme citrónem a kořením. Nálev odpaříme asi na polovinu a téměř vařícím zalijeme dýni.

Sklenice s dýňovým kompotem dobře uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uložíme na temné a chladné místo.

Kandovaná dýně

Kandovaná dýně recept

Kandovaná dýně se připravuje ze všech druhů jedlých tykví.

Ingredience na přípravu kandované dýně:
  • 1 kg očištěné zralé dýně

Nálev první:

  • 0,6 l vody
  • 0,15 l 8% octa

Nálev druhý:

  • 1,5 l vody
  • 2 kg pískového cukru
  • kousek celé skořice
  • 2 hřebíčky
  • kousek lusku vanilky
Příprava receptu na kandovanou dýni:
Omyté dýně rozkrojíme na půlky, lžící odstraníme semena a dužinu a nakrájíme na úzké řezy. Odstraníme z nich slupku a nakrájíme na kostky nebo hranolky s hranou asi 1 cm. Zalijeme prvním roztokem a necháme asi 12 hodin proležet.

Potom zcedíme, necháme odkapat a dýni povaříme v čisté vodě asi 10 minut. Mezitím svaříme suroviny na druhý nálev, přidáme odkapanou dýni a vaříme až roztok trochu zhoustne. Dýni v něm necháme proležet přes noc.

Druhý den znovu krátce povaříme a necháme opět přes noc prodležet. Třetí den povaříme, až nám roztok