Kategorie: Česnek
Zavařování česneku
Nakládaný česnek
- čerstvý česnek
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 l 8% octa
- 50 g pískového cukru
- 25 g soli
Koření a přísady (pro sklenici o obsahu 370 ml)
- 2 kuličky pepře
- 1 kulička nového koření
- 1/4 lžičky žlutých hořčičných semínek
- kousek bobkového listu
- kousek kapie
Příprava receptu na nakládaný česnek:
Oloupané stroužky česneku opláchneme, dáme do sklenic a přidáme koření a kapii. Kdo má rád ostřejší může přidat chilli papričku (čerstvou i sušenou).
Svaříme všechny suroviny na nálev, zalijeme skleničky s česnekem, uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů sterilujeme při této teplotě 20 minut. Skleničky s nakládaným česnekem hned vyndáme z hrnce a necháme vychladnout.
Česnek v soli
- 1 kg čerstvého česneku
- 300 g soli
Příprava receptu na česnek naložený v soli:
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo nakrájíme na tenké plátky a utřeme. Připravený česnek dobře promícháme se solí a natlačíme do menších skleniček (například od dětské přesnídávky).