Kategorie: Česnek

Zavařování česneku

Zavařování česneku recepty

Česnek je nepostradatelnou surovinou při přípravě mnoha jídel u nás i ve světě. Pro jeho příznivé účinky na organismus ho právem řadíme k léčivým rostlinám. Česnek má příznivé účinky na trávící ústrojí, na ústrojí dýchací, při chřipce a

Nakládaný česnek

Nakládaný česnek recept
Ingredience na nakládaný česnek:
  • čerstvý česnek

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,25 l 8% octa
  • 50 g pískového cukru
  • 25 g soli

Koření a přísady (pro sklenici o obsahu 370 ml)

  • 2 kuličky pepře
  • 1 kulička nového koření
  • 1/4 lžičky žlutých hořčičných semínek
  • kousek bobkového listu
  • kousek kapie

Příprava receptu na nakládaný česnek:
Oloupané stroužky česneku opláchneme, dáme do sklenic a přidáme koření a kapii. Kdo má rád ostřejší může přidat chilli papričku (čerstvou i sušenou).

Svaříme všechny suroviny na nálev, zalijeme skleničky s česnekem, uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme.

Po zahřátí na 90 stupňů sterilujeme při této teplotě 20 minut. Skleničky s nakládaným česnekem hned vyndáme z hrnce a necháme vychladnout.

Česnek v soli

Česnek v soli recept
Ingredience na naložený česnek v soli:
  • 1 kg čerstvého česneku
  • 300 g soli

Příprava receptu na česnek naložený v soli:
Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo nakrájíme na tenké plátky a utřeme. Připravený česnek dobře promícháme se solí a natlačíme do menších skleniček (například od dětské přesnídávky).

Česneková pasta bez soli

Česneková pasta bez soli recept

Pokud vám zbyl nějaký česnek a bojíte se, že by se zkazil, dobrým receptem je česneková pasta bez soli. Máme ho vždy po ruce a pro ty kdo nemusí česnek konzervovaný solí, je to dobrý způsob, jak si ho uchovat jen s