Zelenina nakládaná v soli

Zelenina nakládaná v soli je další způsob, jak si tuto hodnotnou potravinu plnou vitamínů a jiných látek prospěšných našemu organismu dlouhodobě uchovat.

Konzervační účinek kuchyňské soli se projeví až při koncentraci nejméně 10 %. Některé mikroorganismy však snášejí koncentraci až 30 %. Dalším způsobem, používaným v praxi při nakládání zeleniny je kombinace nižší koncentrace soli s okyselováním. Sůl jako samostatný konzervant se používá pouze při uchování zeleniny v soli.
Zelenina v soli

Nakrouhaná, nakrájená nebo rozetřená (česnek) zelenina se promíchá se solí a naplní nebo natlačí do zavařovacích sklenic. Povrch je dobré ještě v některých případech zasypat tenkou vrstvou soli. Hotový výrobek by měl obsahovat 20 % soli a je trvanlivý, pokud je uskladněný v suchém a chladnějším prostředí.

Související recepty: