Kategorie: Chřest

Zavařování chřestu

Konzervování chřestu

Chřest je lahůdková zelenina s výbornou jemnou chutí, u nás tak trochu opomíjená. Je bohatým zdrojem vitamínu C, má vysoký obsah vlákniny a málo kalorií. Chřest může být bílý, zelený a fialový a liší se nejen barvou, ale i chutí.

Chřest ve sladkokyselém nálevu

Nakládaný chřest
Ingredience na sterilování chřestu ve sladkokyselém nálevu:
  • čerstvé hlavičky chřestu v průměru nejméně 15 mm

Nálev (na 1 litr vody):

  • 0,15 l 8% octa
  • 100 g cukru
  • 20 g soli

Příprava receptu na chřest ve sladkokyselém nálevu:
Chřest omyjeme, odřízneme dřevnaté konce a tužší spodní část oškrábeme. Chřest svážeme do malých svazků, ponoříme do osolené vroucí vody (10 g soli na 1 l vody) a uvaříme doměkka. Potom ho necháme odkapat, odstraníme nitě a hlavičkami nahoru dáme do zavařovacích sklenic. Zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů