Kandované ovoce

Kandované ovoce recept

Kandované ovoce je konzervováno hustým cukerným roztokem, který pronikne do plodů a nahradí v nich ovocnou šťávu.

Univerzální recept na kandované ovoce

Ovoce vždy proslazujeme po menších dávkách (asi 1 kg).Nejdříve ho omyjeme, oloupeme, odstaníme jádřince nebo pecky, nakrájíme na dílky, případně ponoříme do vody s kyselinou citrónovou (aby nehnědlo (na 1 l vody půl lžičky kyseliny citrónové.

Kandované proslazené ovoce
1) Upravené ovoce (1 kg) předvaříme v 800 ml vody, měkké ovoce 1 – 3 minuty, tvrdší druhy 5 – 8 minut. Ovoce vyndáme, do vody přidáme 750 g cukru, po jeho rozpuštění vrátíme ovoce zpět a přivedeme k varu. Po té sejmeme z plotýnky, ovoce zatížíme (například menší skleněnou nádobou naplněnou vodou), aby neplavalo, ale bylo zcela ponořené a necháme proslazovat 24 hodin.

2) Po této době roztok s ovocem přivedeme k varu, přisypeme 250 g cukru, sejmeme z plotýnky, cukr opatrně rozmícháme, abychom ovoce nepoškodily, zatížíme stejně jako v předchozím kroku a necháme prosazovat 24 hodin.

3) Další den opět přivedeme k varu přidáme 200 g cukru, sejmeme z plotýnky, opatrně zamícháme, zatížíme a necháme proslazovat 24 hodin.

4) Opakujeme vše jako v předchozím kroku 3).

5) Opakujeme znovu úkon 3), ale ovoce proslazujeme 48 hodin.

6) Opakujeme předešlý krok 5).

7) Není-li cukerný roztok hustý jako sirup, scedíme jej a odpaříme do hustoty sirupu. Ovoce dáme zpět a necháme prospazovat týden.

8) Ovoce vyndáme a na cedníku vložíme do vařící vody asi na 3 vteřiny a po té necháme rozložené na prkénku oschnout. Pak ovoce usušíme při pokojové teplotě nebo v troubě na nízkou teplotu. Proslazené ovoce by mělo být stejně tuhé na povrchu i uvnitř.

kandovani-ovoce

Proslazené ovoce můžeme před dosušením obalit v jemném krupicovém cukru a pak nechat usušit. Kandované ovoce uchováváme na suchém místě zabalené ve voskovaném papíru, alobalu nebo v krabici. Zbylý cukerný rozvar po proslazování můžeme zředit vodou (na 3 díly rozvaru 1 díl vody) a použít k novému proslazení ovoce. Více o kandování ovoce naleznete v našich receptech.

Související recepty: