Kategorie: Recepty se zeleninou

Rajská omáčka

Rajská omáčka - recept z rajského protlaku nebo čerstvých rajčat

Rajská omáčka, ať už z rajského protlaku či čerstvých rajčat, je klasický recept, připravovaný v české kuchyni již odpradávna. Charakterizuje jí nezaměnitelná vůně koření, především skořice a lahodná sladká chuť. Rajčata či rajský protlak zase dodají omáčce její typicky červenou barvu. Nejčastěji se podává s vařeným hovězím někdy i vepřovým masem, ale připravuje se i s karbanátky, čufty nebo plněnými paprikami. Jako přílohu potom podáváme houskový knedlík nebo těstoviny.

Zeleninové lečo

Zeleninové lečo - recept

Zeleninové lečo je v našich zeměpisných šířkách jedním z nejznámějších klasických pokrmů připravených z rajčat a paprik. Co kuchařka to sice  trochu jiný recept, ale v zásadě je lečo poměrně jednoduché a rychle připravené jídlo k večeři, ale s bramborem jako přílohou určitě zasytí i podávané k obědu.

Lasagne z mletého masa

Lasagne z mletého masa recept

Lasagne jsou tradiční italský pokrm, který si však už i u nás našel mnoho příznivců. Příprava receptu na lasagne z mletého masa je sice trochu zdlouhavější, ale výsledek určitě stojí za to. Existuje mnoho receptů s většími či menšími obmněnami, co kuchařka to trochu jiný postup.

Bramborové knedlíky

Recept na bramborové knedlíky z vařených brambor

Recept na bramborové knedlíky z brambor vařených ve slupce je klasika české kuchyně. Podávají se nejčastěji s pečeným masem, jako přílohu můžeme zvolit, dušené zelí, dušenou mrkev či špenát. Ale dobré jsou i jako samostatný pokrm jenom s osmaženou cibulkou nebo s vajíčkem. Jejich příprava sice není tak složitá, ale při jejich přípravě se musí dodržovat osvědčené postupy, protože se velmi snadno rozvaří a potom zbývá jen jediné, a to hodit je do koše. V první řadě je třeba zvolit vhodný druh brambor, nejlépe varný typ A, jako na bramborový salát.

Zelňačka s uzeným masem

Zelňačka s uzeným masem - recept

Zelňačka patří mezi klasické recepty české, ale především moravské kuchyně. Tato vydatná polévka nás jistě postaví na nohy po probdělé noci, ale díky vysokému obsahu vitamínu C v zelí, je zdravou a vhodnou potravinou nejen v zimním období. Vaří se v nejrůznějších obměnách, ať už s uzeným masem či bez, s klobásou, se smetanou, někdy i s houbami. Zelňačka s uzeným masem a smetanou však u nás doma jednoznačně vyhrává.

Zapečené gnocchi s rajčaty

Zapečené gnocchi s rajčaty a mozzarellou

Recept na zapečené gnocchi s rajčaty a mozzarelou je skvělý tip na jednoduchou rychlovku k obědu či večeři. Někdo sice odsuzuje gnocchi kupované jako polotovar, ale pokud nemáme času nazbyt a když bramborové noky dobře ochutíme a zapečeme, určitě si i tak pochutnáme.

Koprová omáčka

Koprová omáčka recept

Koprová omáčka je jídlo, které někdo miluje, ale je spousta lidí, kteří ho nemohou ani cítit. Moje rodina patří do té první skupiny, proto jí v sezóně kopru, která však není příliš dlouhá, vařím poměrně často. Ale i v zimě si můžeme tuto smetanovou omáčku uvařit. Proto pokud mám přebytek kopru, což se většinou nestává, naložím si ho do mírně kyselého nálevu a sterilovaný kopr mohu použít, kdy se mi zachce. Kromě čerstvho a sterilovaného kopru můžeme použít i kopr v soli, sušený či mražený.

Kuřecí nudličky na kari se smetanou

Kuřecí nudličky na kari se smetanou recept

Kuřecí nudličky na kari se smetanou a kukuřicí je velmi rychlý a jednoduchý recept. Smetana nám příjemně zjemní ostřejší chuť kari koření a vytvoří nám chutnou šťávu.