Kategorie: Šípky

Zavařování šípků

Zavařování šípků recepty

Šípky obsahují velké množství vitamínu C. Nejvíce ho mají čerstvě natrhané, zralé, dobře vybarvené, tvrdé plody, které ještě nepřešly mrazem. Na zavařování šípků používáme plody, posbírané před prvními mrazíky, ale i plody lehce přešlé

Šípková marmeláda

Šípková marmeláda recept

Šípková marmeláda je starý recept, který určitě na podzim v sezóně zdravých šípků stojí za zkoušku. Můžeme jí namazat na pečivo, přidat do bílého jogurtu a podobně.

Ingredience na šípkovou marmeládu:
  • čerstvě natrhané šípky, nejlépe přešlé prvními mrazíky

Na 1 kg šípkovvého protlaku:

  • 500 – 600 g cukru
Příprava receptu na šípkovou marmeládu:

Šípky zbavíme stopek a okvětí (nejlépe to jde nožem), rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře opereme. Dáme je v nízké vrstvě do širokého kastrolu, zalijeme vodou, uvaříme doměkka a prolisujeme. Protlak odvážíme, přivedeme k varu, přidáme cukr a vaříme, až je marmeláda přiměřeně

Šípkový sirup

Šípkový sirup recept

Na podzim, kdy se šípkové keře začervenají svými zdravými plody – šípky, můžeme si z nich připravit léčivý šípkový sirup.

Ingredience na šípkový sirup:
  • 1 kg čerstvývh šípků
  • 1,5 kg cukru
  • 1 pomeranč
  • 1 citrón
  • 5 lžic medu
  • 1,5 l vody
Příprava receptu na šípkový sirup:
Šípky omyjeme, rozmixujeme (před mixováním můžeme přidat trochu vody, jde to potom lépe, protože plody šípku jsou opravdu hodně tvrdé), zalijeme vodou a necháme 24 hodin v chladu rozležet.

Potom směs zahřejeme (nesmí vařit) a přecedíme přes plátýnko. Vymačkáme šťávu z pomeranče a citrónu a

Sušené šípky

Sušené šípky recept

Sušené šípky  –  příprava:
K sušení jsou vhodné čerstvé natrhané, tuhé, dobře vybarvené šípky. Při sušení se snažíme uchovat v šípcích maximální obsah vitamínu C. Šípky zbavíme