Kategorie: Broskve
Zavařování broskví
Broskvový kompot

- zralé broskve s pevnou dužinou (nejlepší jsou odrůdy se žlutou dužinou, u pecky tmavěji zbarvené, které se dají snadno loupat a odpeckovat)
Nálev (na 1 litr vody):
- 400 g cukru
Příprava receptu na broskvový kompot:
Omyté broskve roztřídíme podle zralosti, omyjeme a oloupeme. Jestliže nejdou loupat, ponoříme je na velkém cedníku do téměř vařící vody, mírně okyselené kyselinou citrónovou (10 g na 1 l vody) a hned je ochladíme ve studené vodě. Potom slupky snadno stáhneme. Kompot z loupaných broskví je mnohem chutnější.
Oloupané broskve rozkrájíme na půlky, vyndáme pecky, půlky broskví
Broskve ve vlastní šťávě

- čerstvé broskve s pevnou dužinou
Na litrovou sklenici:
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce vody
Broskve omyjeme, oloupeme, pokud nejdou loupat, ponoříme je v cedníku na chvíli do vařící vody mírně okyselené kyselinou citrónovou a hned ochladíme ve vodě studené.
Rukou potom snadno slupky stáhneme, broskve rozkrojíme na půlky a odstraníme pecky. Řezem dolů je narovnáme do zavařovacích
Broskvový džem

- čerstvé mírně nedozrálé broskve
Na 1 kg oloupaných a odpeckovaných broskví:
- 700 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 3 g kyseliny citrónové
Dobře omyté broskve ponoříme na cedníku do vařící vody, za chvilku je ochladíme ve vodě studené a potom oloupeme.
Broskve rozkrojíme na půlky, vypeckujeme, nakrájíme na kousky a dáme do slabého roztoku kyseliny citrónové (5 g na 1 litr vody), aby nezhnědly.
Asi 60 % broskví určených pro jednu dávku (džem vaříme v dávkách
Broskvová marmeláda

Broskvová marmeláda se nejčastěji používá k dochucení různých moučníků nebo jí mažeme na pečivo.
- broskve (mohou být méně kvalitní)
Na 1 kg broskvového protlaku:
- 650 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 2 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na broskvovou marmeládu:
Dobře omyté broskve rozkrojíme na půlky, vypeckujeme, podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme.
Měkké broskve prolisujeme přes sítko a v dávkách nejvýše 1,5 kg broskvové hmoty vaříme.
Asi po 15 minutách, až se objem zmenší asi o třetinu, přidáme čtvrtinu stanovené dávky cukru a vaříme 5 minut.
Broskvová povidla

Pokud máte přebytek broskví, určitě stojí za to vyzkoušet recept na broskvová povidla. Navíc při jejich přípravě můžeme zpracovat i broskve přezrálé a plody horší kvality.
- přezrálé, případně i padané broskve
Na 1 kg broskví:
- 60 – 80 g cukru
Broskve omyjeme, dáme do širokého kastrolu, podlijeme několika lžícemi vody a za stálého míchání rozvaříme.
Rozvařené broskve prolisujeme přes síto, čímž odstraníme pecky a tvrdé slupky, které by mohly způsobit nahořklou až natrpklou příchuť.