Kategorie: Broskve

Zavařování broskví

Zavařování broskví recepty

Broskve jsou výborné, lehce stravitelné ovoce, obsahující spoustu vitamínů a minerálů. Nejlépe chutnají samozřejmě čerstvé, ale v kuchyni jsou oblíbené k přípravě různých moučníků, ovocných knedlíků, nákypů, ale například i v

Broskvový kompot

Broskvový kompot recept
Ingredience na broskvový kompot:
  • zralé broskve s pevnou dužinou (nejlepší jsou odrůdy se žlutou dužinou, u pecky tmavěji zbarvené, které se dají snadno loupat a odpeckovat)

Nálev (na 1 litr vody):

  • 400 g cukru

Příprava receptu na broskvový kompot:
Omyté broskve roztřídíme podle zralosti, omyjeme a oloupeme. Jestliže nejdou loupat, ponoříme je na velkém cedníku do téměř vařící vody, mírně okyselené kyselinou citrónovou (10 g na 1 l vody) a hned je ochladíme ve studené vodě. Potom slupky snadno stáhneme. Kompot z loupaných broskví je mnohem chutnější.

Oloupané broskve rozkrájíme na půlky, vyndáme pecky, půlky broskví

Broskve ve vlastní šťávě

Broskve ve vlastní šťávě recept
Ingredience na broskve ve vlastní šťávě:
  • čerstvé broskve s pevnou dužinou

Na litrovou sklenici:

  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce vody
Příprava receptu na broskve ve vlastní šťávě:

Broskve omyjeme, oloupeme, pokud nejdou loupat, ponoříme je v cedníku na chvíli do vařící vody mírně okyselené kyselinou citrónovou a hned ochladíme ve vodě studené.

Rukou potom snadno slupky stáhneme, broskve rozkrojíme na půlky a odstraníme pecky. Řezem dolů je narovnáme do zavařovacích

Broskvový džem

Broskvovoý džem recept
Ingredience na broskvový džem:
  • čerstvé mírně nedozrálé broskve

Na 1 kg oloupaných a odpeckovaných broskví:

  • 700 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na broskvový džem:
Dobře omyté broskve ponoříme na cedníku do vařící vody, za chvilku je ochladíme ve vodě studené a potom oloupeme.

Broskve rozkrojíme na půlky, vypeckujeme, nakrájíme na kousky a dáme do slabého roztoku kyseliny citrónové (5 g na 1 litr vody), aby nezhnědly.

Asi 60 % broskví určených pro jednu dávku (džem vaříme v dávkách

Broskvová marmeláda

Broskvová marmeláda recept

Broskvová marmeláda se nejčastěji používá k dochucení různých moučníků nebo jí mažeme na pečivo.

Ingredience na broskvovou marmeládu:
  • broskve (mohou být méně kvalitní)

Na 1 kg broskvového protlaku:

  • 650 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 2 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na broskvovou marmeládu:
Dobře omyté broskve rozkrojíme na půlky, vypeckujeme, podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme.

Měkké broskve prolisujeme přes sítko a v dávkách nejvýše 1,5 kg broskvové hmoty vaříme.

Asi po 15 minutách, až se objem zmenší asi o třetinu, přidáme čtvrtinu stanovené dávky cukru a vaříme 5 minut.

Broskvová povidla

Broskvová povidla recept

Pokud máte přebytek broskví, určitě stojí za to vyzkoušet recept na broskvová povidla. Navíc při jejich přípravě můžeme zpracovat i broskve přezrálé a plody horší kvality.

Ingredience na broskvová povidla:
  • přezrálé, případně i padané broskve

Na 1 kg broskví:

  • 60 – 80 g cukru
Příprava receptu na broskvová povidla:
Broskve omyjeme, dáme do širokého kastrolu, podlijeme několika lžícemi vody a za stálého míchání rozvaříme.

Rozvařené broskve prolisujeme přes síto, čímž odstraníme pecky a tvrdé slupky, které by mohly způsobit nahořklou až natrpklou příchuť.