Broskvová marmeláda

Broskvová marmeláda recept

Broskvová marmeláda se nejčastěji používá k dochucení různých moučníků nebo jí mažeme na pečivo.

Ingredience na broskvovou marmeládu:
    • broskve (mohou být méně kvalitní)

Na 1 kg broskvového protlaku:

  • 650 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 2 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na broskvovou marmeládu:
Dobře omyté broskve rozkrojíme na půlky, vypeckujeme, podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme.

Měkké broskve prolisujeme přes sítko a v dávkách nejvýše 1,5 kg broskvové hmoty vaříme.

Asi po 15 minutách, až se objem zmenší asi o třetinu, přidáme čtvrtinu stanovené dávky cukru a vaříme 5 minut.

Pektogel smícháme s malým množstvím cukru (asi 2 lžíce) a vmícháme do marmelády. Po rozpuštění přisypeme po troškách zbytek cukru, aby se nepřerušil var a vaříme dále. Jakmile marmeláda zhoustne, plníme jí ještě vařící až po okraje do skleniček. Okraje po naplnění rychle otřeme a upevníme víčka. Skleničky s broskvovou marmeládou obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Jestli je marmeláda hotová můžeme vyzkoušet například kápnutím na studený talířek. Po vychladnutí se pokusíme kapku posunout. Zůstane-li kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, je marmeláda hotová.

Tipy, rady a postupy při přípravě broskvové marmelády
Při přípravě broskvové marmelády používáme pektinové přípravky, protože broskve mají (narozdíl od angreštu nebo rybízu) menší obsah pektinu a tím i horší podmínky pro rosolování. Marmeládu můžeme vyrobit ze dvou až tří druhů ovoce součastně, přičemž kombinujeme ovoce s vyšším a nižším obsahem rosolotvorných látek (pektinu). Ovocný protlak vaříme v širokém, nízkém kastrolu, aby odpařovaná plocha byla co největší a marmeláda se zbytečně moc dlouho nevařila, což by mělo za následek odbourání pektinových látek a tím i horší podmínky pro rosolování marmelády.

Jestli je broskvová marmeláda hotová můžeme vyzkoušet ještě tak, že do marmelády ponoříme vařečku a když jí vyndáme, otáčíme jí ve vodorovné poloze, až marmeláda ztuhne. Pak necháme zavařeninu stéci na okraj vařečky. Měla by stékat v souvislé vrstvě a pak padat ve větších kusech, nikoliv v kapkách. Nebo kápneme-li malé množství broskvové marmelády do studené vody, měla by kapka klesnout na dno celistvá. Více o přípravě marmelád najdete níže.

Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *