Kategorie: Brusinky

Zavařování brusinek

Zavařování brusinek recepty

Brusinky mají pro svoji příjemnou nakyslou chuť využití nejen v kuchyni, ale především jsou známy svými mimořádnými léčebnými účinky. Brusinky pomáhají hlavně při zánětu močových cest, mají protizánětlivé, dezinfekční a močopudné účinky, zlepšují imunitní systém a pomáhají při snižování hladiny

Brusinkový kompot

Brusinkový kompot recept

Brusinkový kompot se hodí hlavně ke svíčkové omáčce a pokrmům ze zvěřiny. Můžeme ho připravit dvěma způsoby sterilovaný nebo bez sterilace.

Ingredience na brusinkový kompot:
  • čerstvé, jasně červené brusinky

Na 1 kg brusinek:

  • 1/2 kg cukru
Příprava receptu na brusinkový kompot:
Brusinky přebereme, propláchneme v několika vodách a necháme odkapat. Odvážíme je pro jednu dávku, podlijeme trochou vody a dusíme v zakryté nádobě, až pustí šťávu. Pak je za stálého míchání vaříme, až se část tekutiny odpaří. Do brusinek přisypeme po částech cukr a po jeho rozpuštění vaříme ještě

Brusinkový džem

Brusinkový džem recept

Z brusinek, které jsou známy hlavně svými protizánětlivými, dezinfekčními a močopudnými účinky si můžeme také připravit domácí brusinkový džem.

Ingredience na brusinkový džem:
  • dozrálé, červeně zbarvené brusinky

Na 1 kg brusinek:

  • 600 g cukru
Příprava receptu na brusinkový džem:
Brusinky přebereme, vypereme v několika vodách, necháme odkapat a zvážíme. Podlijeme je několika lžícemi vody a povaříme. Když brusinky zhoustnou přysypeme v několika dávkách cukr tak, abychom nepřerušily var a vaříme ještě asi 3 minuty. Ke konci varu odstraníme pěnu. Ještě vařící džem naplníme do