Kategorie: Brusinky
Zavařování brusinek
Brusinkový kompot
Brusinkový kompot se hodí hlavně ke svíčkové omáčce a pokrmům ze zvěřiny. Můžeme ho připravit dvěma způsoby sterilovaný nebo bez sterilace.
Ingredience na brusinkový kompot:
- čerstvé, jasně červené brusinky
Na 1 kg brusinek:
- 1/2 kg cukru
Brusinky přebereme, propláchneme v několika vodách a necháme odkapat. Odvážíme je pro jednu dávku, podlijeme trochou vody a dusíme v zakryté nádobě, až pustí šťávu. Pak je za stálého míchání vaříme, až se část tekutiny odpaří. Do brusinek přisypeme po částech cukr a po jeho rozpuštění vaříme ještě
Brusinkový džem
Z brusinek, které jsou známy hlavně svými protizánětlivými, dezinfekčními a močopudnými účinky si můžeme také připravit domácí brusinkový džem.
Ingredience na brusinkový džem:
- dozrálé, červeně zbarvené brusinky
Na 1 kg brusinek:
- 600 g cukru
Brusinky přebereme, vypereme v několika vodách, necháme odkapat a zvážíme. Podlijeme je několika lžícemi vody a povaříme. Když brusinky zhoustnou přysypeme v několika dávkách cukr tak, abychom nepřerušily var a vaříme ještě asi 3 minuty. Ke konci varu odstraníme pěnu. Ještě vařící džem naplníme do