Sušení hub

Sušení hub postup

Pro sušení hub můžeme použít všechny druhy našich hřibovitých hub, kozáky, klouzky, václavky, pravé ryzce i lišky.

Příprava sušených hub:

Houby nasucho očištíme nožem, případně odkrojíme červivé části a můžeme je také otřít suchým hadříkem. Potom je nakrájíme podélně na plátky asi 3 mm silné a rozložíme na plechy vyložené například pečícím papírem nebo na síta. Houby sušíme na slunci, v troubě, sušárně nebo sušičce. Také je můžeme předsušit na slunci a dosušit v troubě. Sušíme-li houby na slunci, nenecháváme je venku přes noc, aby nenavlhly.
suseni-hub
Pokud sušení hub probíhá v troubě nebo v sušárně, počáteční teplota by měla být 45 stupňů a potom 70 stupňů. Houby by měly být usušené do 2 dnů, aby si uchovaly pěknou barvu (zejména bělomasé druhy). Správně usušené houby jakoby chrastí. Naplníme je nejlépe do sklenic s kovovými uzávěry. V našich článcích a receptech naleznete také více o sušení ovoce a zeleniny.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *