Sušení květů černého bezu a bezinek
Černý bez je bezpochyby jednou z nejznámějších a nejpoužívanějších bylin. Keř kvete v květnu až červenci žlutavěbílými chocholíky pronikavě vonících květů. Plodem jsou černofialové bobulky (bezinky), které dozrávají v září. Květ černého bezu je oblíbenou surovinou pro přípravu medu, sirupu a limonády. Čerstvé květy se dají obalit a osmažit jako řízky (kosmatice). Z plodů (bezinek) lze připravit kompot, džem, marmeládu, sirup a podobně. Obojí můžeme samozřejmě i usušit. Takže jak správně postupovat při sušení květů černého bezu a bezinek, abychom si udělali zásoby pro pozdější použití?
Sběr a sušení květů černého bezu a bezinek
Sběr a sušení květů
Květ černého bezu sbíráme v květnu až červnu, dříve než začnou květy opadávat. Ideální je sbírat květenství, které není ještě v plném květu. Ulamujeme nebo ustřiháváme celá květenství. Sušíme je zavěšené v trsech nebo je před sušením necháme rozložené přes noc zavadnout a takto se zbavíme i větší části nezvaného hmyzu, který z něj vyleze. Potom sběr rozložený v tenké vrstvě usušíme na stinném a vzdušném místě. Při sušení umělým teplem by neměla teplota přesáhout 40 stupňů.
Sušení by mělo proběhnout rychle, aby nám květy nechytly plíseň a nezčernaly. Skladujeme v suchu a temnu. Sušené květy se nám určitě budou hodit v podzimním a zimním období na přípravu voňavého a lahodného čaje nejen při nachlazení.
Čaj z květů černého bezu
Dvě polévkové lžíce sušených květů přelijeme 1/2 litrem vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a slijeme.
Sběr a sušení plodů (bezinek)
Plody černého bezu sbíráme po dozrání v srpnu až září. Bezinky opereme, po odkapání otrháme od třapin a sušíme buď na slunci, v sušičce nebo troubě do teploty 60 stupňů. Usušené bezinky by měly být tvrdé a pružné, neslepují se a nebarví ruce. Plody se seschnou asi v poměru 8 : 1. Používáme je k obarvení marmelád a džemů z ovoce málo výrazné barvy a do čajových směsí.
Čaj z bezinek
Jedna lžička sušených plodů se přelije 1/4 litrem voucí vody, nechá se 15 minut louhovat a slije se. Užívá se při nachlazení.
Napsat komentář