Rynglová povidla

Rynglová povidla recept
Ingredience na rynglová povidla:
      • dobře vyzrálé, až přezrálé ryngle
      • tence sloupnutá citrónová kůra, vanilkový lusk nebo kousek celé skořice
Příprava receptu na rynglová povidla:
Ryngle rozložíme v jedné vrstvě na slunci a necháme mírně oschnout.

Pak je zbavíme stopek, omyjeme, rozloupeme, odstraníme pecky a umeleme na mlýnku na maso s většími otvory.

Umletou kaši podlijeme malým množstvím vody a za stálého míchání vaříme, než se jejich objem zmenší asi na čtvrtinu. Povidla z méně zralých rynglí mírně přisladíme až ke konci varu. Před koncem varu můžeme povidla aromatizovat tence sloupnutou citrónovou kůrou, vanilkovým luskem nebo celou skořicí, které potom z hotových povidel odstraníme.

Var ukončíme, když povidla neopadávají ze lžíce, ale zůstanou na ní. Horká povidla nalijeme do sklenic. Po vychladnutí potřeme povrch konzervačním roztokem a uzavřeme nebo povážeme celofánem. Také můžeme hned po naplnění horkých povidel sklenice uzavřít víčky a otočit dnem vzhůru.

Poznámka k přípravě rynglových povidel
Rynglová povidla jsou rozvařené ovoce zahuštěné odpařením vody do tuhé konzistence. Odpařením vody se zahustí obsah cukrů a kyselin a tím se zamezí škodlivé činnosti mikroorganismů a není nutné je dále sterilovat. Pokud chceme mít jistotu, že nám rynglová povidla vydrží déle, upevníme víčka a krátce je sterilujeme při teplotě 85 stupňů, stačí jen 10 minut.
Více o přípravě povidel naleznete níže.
Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *