Rynglový kompot
Rynglový kompot si můžeme zavařit z celých nebo půlených plodů. Ryngle můžeme také nechat předem prosladit.
- zralé, pevné, nejlépe zelené ryngle (nikoli měkké)
Nálev na celé ryngle – na 1 l vody:
- 500 g cukru
Nálev na půlené ryngle – na 1 l vody:
- 600 – 650 g cukru
Ryngle zbavím stopek, omyjeme, velké plody odpeckujeme.
Menší plody můžeme předvařit v roztoku kyseliny citrónové (5 g na 1 l vody) 1 – 3 minuty a pak hned ochladíme ve studené vodě.
Připravené ryngle urovnáme do sklenic a zalijeme horkým nálevem tak, aby byly zcela potopené (jinak hnědnou).
Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Příliš tvrdé plody sterilujeme o 5 minut déle. Po ukončení sterilace sklenice s rynglovým kompotem hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Kompot z předem proslazených plodů
Omyté a odstopkované ryngle nejdříve propícháme jehlou. Na 1,3 kg tvrdých zelených rynglí použijeme 0,6 l vody, 350 g cukru a 2 g kyseliny citrónové. Vodu s přísadami zahřejeme, přidáme ryngle a přivedeme téměř k varu. Nádobu sundáme z plotýnky a necháme přes noc proslazovat. Druhý den je scedíme (nálev si necháme), propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Ryngle naplníme do sklenic (množství je asi na 2 litrové sklenice), nálev zahřejeme, nalijeme na ryngle a uzavřeme. Sterilujeme 15 minut při 90 stupních.
Sterilace rynglového kompotu:
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu. To by mělo trvat asi 20 minut. Pro zavařování lze použít i větší hrnec a vhodný teploměr. Na dno hrnce musíme dát například utěrku, aby nám sklenice nepopraskaly. Více o zavařování kompotů naleznete níže.
Napsat komentář