Meruňková marmeláda

Meruňková marmeláda recept

Meruňková marmeláda patří pro svoji výbornou chuť, aroma a v neposlední řadě i hezkou barvu k nejoblíbenějším způsobům zpracování meruněk.

Ingredience na meruňkovou marmeládu:
    • méně kvalitní meruňky, můžou být i méně zralé

Na 1 kg meruňkového protlaku:

  • 600 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 2 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na meruňkovou marmeládu:
Meruňky opereme, odpeckujeme, podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme. Měkké meruňky prolisujeme na sítu.

Odváženou dávku dřeně vaříme asi 15 minut. Až se objem zmenší asi o třetinu, přidáme čtvrtinu stanovené dávky cukru a vaříme 5 minut.

Pektogel smícháme s trochou cukru a vmícháme do marmelády. Po chvilce přidáme zbývající krystalový cukr a vaříme dále. Ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou rozpuštěnou ve lžíci vody.

Když marmeláda zhoustne, plníme jí po okraje do skleniček, okraje rychle otřeme a upevníme víčka. Skleničky s meruňkovou marmeládou obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Delším varem meruňková marmeláda hnědne. Aby měla pěknou světlou barvu, vaříme jí jen v dávkách do 1,5 kg dřeně, abychom var zbytečně neprodlužovali.

Tipy, rady a postupy při přípravě meruňkové marmelády
Při přípravě meruňkové marmelády používáme pektinové přípravky, protože meruňky mají (narozdíl od angreštu nebo rybízu) menší obsah pektinu a tím i horší podmínky pro rosolování. Marmeládu můžeme vyrobit ze dvou až tří druhů ovoce součastně, přičemž kombinujeme ovoce s vyšším a nižším obsahem rosolotvorných látek (pektinu).

Delším varem meruňková marmeláda hnědne. Aby měla pěknou světlou barvu, vaříme jí jen v dávkách do 1,5 kg dřeně, abychom var zbytečně neprodlužovali. Ovocný protlak vaříme v širokém, nízkém kastrolu, aby odpařovaná plocha byla co největší a tím se zkrátí i doba varu na minimum.

Jestli je meruňková marmeláda hotová můžeme vyzkoušet například tak, že vařící marmeládu kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunout. Zůstane-li kapka vcelku se skrabaceným povrchem můžeme plnit do skleniček. Více o přípravě marmelád naleznete níže.

Související články a recepty:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *