Moravské dušené zelí

Moravské dušené zelí recept

Kdo má rád jako přílohu zelí, určitě stojí za to připravit si moravské dušené zelí, které je zahuštěné jíškou.

Ingredience na moravské dušené zelí:
  • 1 menší hlávka zelí
  • 1 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • sádlo nebo olej
  • 1 cibule
  • kmín
  • ocet
  • sůl
  • cukr
Příprava receptu na moravské dušené zelí:

Zelí očistíme, vyřízneme košťál, pokrájíme nebo nakrouháme na tenké nudličky, dáme do kastrolu, spaříme vroucí vodou a po chvíli zelí slijeme.

Potom ho podlijeme trochou vody, přidáme kmín, sůl a za občasného zamíchání dusíme doměkka.

Na sádle nebo oleji osmahneme dozlatova nadrobno pokrájenou cibulku, zaprášíme moukou a zlehka opražíme.

Připravenou jíškou zelí zahustíme. Můžeme ještě přidat najemno nastrouhaný syrový brambor. Ke konci zelí dochutíme cukrem, octem a solí. Moravské dušené zelí má výraznou sladkokyselou chuť.

Dušené zelí podáváme jako přílohu k pečenému masu nebo drůbeži s knedlíkem. Výborné jsou také bramborové knedlíky –  bosáky. Recept přikládám: Bosáky.

kachna-s-bosakem-a-zelim

Poznámka k receptu na moravské dušené zelí

Recept na dušené zelí zahuštěné jíškou a bramborem pochází z Moravy. Jelikož tam mám příbuzné, ale ne jenom proto, připravuji zelí jako přílohu jedině podle tohoto receptu a všichni u nás doma si ho velmi oblíbili. Zelí můžeme použít bílé i červené, hlávkové i kysané. Kysané zelí samozřejmě již neokyselujeme jen dochutíme cukrem a solí. Hlávkové zelí si můžeme naložit i sami doma.

dusene-bile-zeli

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *