Kategorie: Křen
Zavařování křenu
Sterilovaný křen
Ingredience na sterilovaný křen ve sladkokyselém nálevu :
- 400 g očištěného křenu
Nálev:
- 0,2 l vody
- 0,04 l 8% octa
- 80 g pískového cukru
- 10 g soli
Vodu svaříme s cukrem a solí, přidáme ocet a opět přivedeme k varu.
Křen jemně nastrouháme, spaříme nálevem, hned naplníme do zavařovacích sklenic a uzavřeme.
Skleničky dáme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů při této
Křen s jablky
Sterilovaný křen s jablky je pikantní pochoutka k vařenému nebo grilovanému masu. Díky sterilaci nám vydrží opravdu dlouho.
Ingredience na křen s jablky:
- 250 g strouhaného křenu
- 70 g strouhaných jablek
- 0,05 l 8% octa
- 3 – 4 g cukru
- 5 g soli
- 3 lžičky vody
Křen oloupeme a nastrouháme najemno (je třeba mít při ruce kapesníky, protože si určitě popláčete).
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a také nastrouháme.
Všechny suroviny smícháme