Houby sterilované ve sladkokyselém nálevu
- čerstvé, zdravé, mladé houby
Nálev (na 1 kg hub):
- 0,35 l vody
- 0,15 l 8% octa
- 8 g soli (1 lžička)
- 30 g cukru (2 – 3 lžičky)
Koření a přísady (pro litrovou sklenici)::
- 3 – 4 kuličky pepře
- 1/4 lžičky nového koření
- 1 bobkový list
- 1 lžička žlutých hořčičných semínek
- podle obliby můžeme přidat řezy cibule, kolečka mrkve, křenu a podobně
Houby sterilujeme nejlépe do 24 hodin od nasbírání. Očištěné houby opereme, malé necháme vcelku, větší rozřízneme podélně na půlky nebo čtvrtky. Připravené houby předvaříme 5 – 7 minut v osolené a okyselené vodě ( na 1 l vody 20 g soli a 1 lžička kyseliny citrónové nebo octa, aby se houby vybělily). Potom houby ochladíme ve studené vodě, necháme odkapat, narovnáme do zavařovacích sklenic a dobře setřeseme. Prokládáme kořením a podle obliby přísadami. Zalijeme horkým nálevem tak, aby byly houby zcela ponořené. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 98 stupňů při této teplotě sterilujeme 35 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 25 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace hned skleničky se sterilovanými houbami vyndáme z hrnce a necháme vychladnout.
Poznámka k přípravě sterilovaných hub ve sladkokyselém nálevu
Houby je nejlepší sbírat v ranních hodinách, protože po noci jsou vychlazené a déle potom vydrží. Měly by se zpracovávat do 1 dne po sběru a do té doby uložit na chladném místě. Houby jsou těžce stravitelné, ale zavařením se jejich stravitelnost zlepšuje.
Příprava nálevu na houby sterilované ve sladkokyselém nálevu
Vodu s cukrem a solí zahřejeme k varu, přidáme ocet a znovu přivedeme k varu. \Nálev s octem nevaříme, protože část octa by vyprchala.
Více o zavařování hub naleznete níže.
Napsat komentář