Pampeliškový med
Každý zahrádkář je přesvědčený, že je jen málo tak dotěrných plevelů, jako je pampeliška, pociťuje k ní nenávist a každoročně řeší otázku, jak se jí zbavit. Ale i ten největší škarohlíd musí uznat, že v období kdy rozkvetou pampelišky a ozdobí krajinu nekonečným množstvím žlutých květů, je naše okolí opravdu nádherné. Pampeliška je z hlediska domácího lékařství mimořádně cenná a univerzální bylina. Z jejich květů si můžeme připravit recept na pampeliškový med, sirup a víno.
Recept na pampeliškový med
- 400 květů pampelišek
- 2 citróny
- 1,5 kg cukru krystal
- 2 litry vody
Čerstvě natrhané květy plně rozkvetlých pampelišek zbavíme dokonale stonků a nečistot a opereme pod tekoucí vodou.
Očištěné květy dáme do hrnce a zalijeme dvěma litry vody. Citróny dobře omyjeme, nakrájíme na kolečka a přidáme k pampeliškám.
Vše povaříme asi 10 minut, po té hrnec odstavíme a necháme 24 hodin vylouhovat. Potom přecedíme přes jemný cedník nebo lépe přes plátýnko do čistého hrnce, přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 – 2 hodiny, než se začne med táhnout. Pokud se nám bude tvořit na povrchu pěna, odstraníme jí. Hotový, ještě horký med naplníme hned do sklenic a uzavřeme.
S pampeliškovým medem si můžeme přisladit čaj, namazat ho na pečivo nebo jen tak mlsat. Je dobrý při nachlazení a onemocnění dýchacích cest, ale užívá se i jako prevence. Pampeliška je, jak už bylo výše řečeno, vysoce ceněná bylina v domácím lékařství. Cenné látky jsou však v nejvyšší míře obsažené v jejím kořeni. Více naleznete zde – Pampeliška lékařská a její léčivé účinky.
A ještě snad jedna poznámka – pampeliškový med není medem v pravém slova smyslu. Je to vlastně pampeliškový sirup svařený do konzistence medu. A jak by řekl odborník, med je jenom jeden, a to ten včelí.
Související příspěvky:
Napsat komentář