Zavařování masa
V součastné době není zavařování masa do sklenic tak běžné, jako bývalo dříve. Maso se zavařovalo nejčastěji na venkově, kde se pořádaly domácí zabíjačky a většina masa skončila právě zavařená ve sklenicích nebo plechovkách na horší časy, protože masa bylo v tu chvíli přebytek a nebylo kde ho uskladnit. Zavařování masa v dnešní době není příliš rozšířené. Zavařuje se například jídlo na cesty, nebo když nemáme čas vařit, je dobré mít kam sáhnout pro nějakou tu sklenici masa. Dalším důvodem je také jeho chuť, kterou jinou úpravou nedocílíme. Maso zavařené ve vlastní šťávě je dokonale měkké, má přírodní chuť a šťáva z něj je výtečná. Dá se použít také jako základ omáčky nebo tučnější je výborná jen namazaná na chlebu.
Při zavařování je důležitá hlavně čistota. Sklenice i víčka omýváme nejlépe horkou vodou se sodou, po té je opláchneme horkou vodou a necháme odkapat. Maso před konzervací musí být očištěné, pokud možno libové, zbavené kostí i kůží. Často se maso předem tepelně upravuje (stačí jen krátce), protože zmenší svůj objem a my ho můžeme více a lépe do sklenic urovnat. Maso můžeme péci, dusit, ale můžeme zavařit i přebytky z grilování (kýty,krůty apod). Pokud používáme nějaké koření nebo přísady, k zavařovanému masu je nepřidáváme, před tím je přecedíme. Sklenice s masem zaléváme vývarem, vypečenou šťávou z předešlé tepelné úpravy nebo domácím sádlem.
Tepelně upravené maso dobře natlačíme do dobře vymytých sklenic dva až čtyři centimetry pod okraj, zalijeme šťávou, okraje sklenic dobře očistíme upevníme víčka (s červenou těsnící gumou), vložíme do zavařovacíhio hrnce, nalijeme horkou vodu asi 2 cm pod okraj víček a sterilujeme. Po zahřátí na 100 stupňů při této teplotě sterilujeme 1,5 hodiny, poté necháme vychladnout a po 24 hodinách sterilujeme ještě 1 hodinu opět při teplotě 100 stupňů. Sterilaci provádíme buď v zavařovacím hrnci nebo ve vyšším hrnci, kde musíme použít na dno dřevěnou podložku nebo třeba utěrku. Zavařené maso necháme vychladnout a uskladníme v temnu a chladu. Sklenice se zavařeným masem takto vydrží několik měsíců.
Zavařování syrového masa
Maso nasolíme (můžeme použít rychlosůl, maso bude růžové), opepříme a necháme rozležet do druhého dne v lednici. Po té nakrájíme na větší kostky dobře natlačíme do sklenic (asi 2 cm pod okraj), zalijeme 2 – 3 lžícemi převařené vody, uzavřeme a sterilujeme.
Zavařování pečeného masa
Omyté a očištěné maso osolíme, opepříme, můžeme přidat česnek, cibule, koření podlijeme vodou a upečeme do poloměkka. Maso nakrájíme na kostky, důkladně natlačíme do sklenic, zalijeme 3 – 4 lžícemi šťávy od pečení, sklenice uzavřeme a sterilujeme.