Zmrazování ovoce, zeleniny a hub
Zmrazování ovoce, zeleniny a hub je jeden ze způsobů, jak si tyto suroviny uchovat. Zmrazujeme jen čerstvé, právě zralé, neporušené plody ve vhodných obalech, které musí být vodotěsné, aby při zmrazování nevytékaly tekutiny a zabránily vysychání. Vhodné jsou například mikrotenové sáčky nebo kelímky. Ze sáčků vytlačíme co nejvíce vzduchu a až po té je zavážeme, kelímky uzavřeme víčky. Každý obal je vhodné označit druhem suroviny a datem zamrazení.
Ovoce
Ovoce očistíme, necháme odkapat a zamrazíme.
- Nasucho – ovoce vložíme co nejtěsněji do sáčků (drobné ovoce můžeme na tácu nechat předmrazit a až po té nasypat do sáčku) a zamrazíme. Na sucho nemrazíme ovoce, které hnědne (meruňky, broskve).
- Prosypané cukrem – 1 kg ovoce prosypeme 150 – 300 g cukru, při použití méně kyselého ovoce cukr promícháme se dvěma lžičkami kyseliny citrónové (která v ovoci také stabilizuje vitamín C). Cukr chrání plody před oxidací a podporuje tvorbu menších ledových krystalů.
- Prolisované – lisujeme přes síto nebo na mlýnku (mixování není vhodné, vešlehaný vzduch zhoršuje prostup chladu). Ovoce, které hnědne (jablka, meruňky broskve) je vhodné předem podusit. Protlaky většinou promícháme s cukrem (150 – 300 g na 1 kg protlaku).
Zelenina
Zeleninu po očišťění pokrájíme a mimo okurek a rajčat předvaříme v osolené vodě. Menší kousky asi 5 minut, větší asi 10 minut. Potom zeleninu hned ochladíme ve studené vodě, necháme odkapat na sítu a zamrazíme. Před kuchyňskou úpravou necháme zeleninu rozmrazit jen trochu a hned potom jí používáme.
Houby
Mrazit můžeme všechny druhy hub, musí být však čerstvé, mladé a zdravé. Před zmrazením je buď povaříme, nebo podusíme. Nikdy je namrazíme syrové.