Kategorie: Recepty se zeleninou
Rajská omáčka
Rajská omáčka, ať už z rajského protlaku či čerstvých rajčat, je klasický recept, připravovaný v české kuchyni již odpradávna. Charakterizuje jí nezaměnitelná vůně koření, především skořice a lahodná sladká chuť. Rajčata či rajský protlak zase dodají omáčce její typicky červenou barvu. Nejčastěji se podává s vařeným hovězím někdy i vepřovým masem, ale připravuje se i s karbanátky, čufty nebo plněnými paprikami. Jako přílohu potom podáváme houskový knedlík nebo těstoviny.
Zeleninové lečo
Zeleninové lečo je v našich zeměpisných šířkách jedním z nejznámějších klasických pokrmů připravených z rajčat a paprik. Co kuchařka to sice trochu jiný recept, ale v zásadě je lečo poměrně jednoduché a rychle připravené jídlo k večeři, ale s bramborem jako přílohou určitě zasytí i podávané k obědu.
Lasagne z mletého masa
Bramborové knedlíky
Recept na bramborové knedlíky z brambor vařených ve slupce je klasika české kuchyně. Podávají se nejčastěji s pečeným masem, jako přílohu můžeme zvolit, dušené zelí, dušenou mrkev či špenát. Ale dobré jsou i jako samostatný pokrm jenom s osmaženou cibulkou nebo s vajíčkem. Jejich příprava sice není tak složitá, ale při jejich přípravě se musí dodržovat osvědčené postupy, protože se velmi snadno rozvaří a potom zbývá jen jediné, a to hodit je do koše. V první řadě je třeba zvolit vhodný druh brambor, nejlépe varný typ A, jako na bramborový salát.
Zelňačka s uzeným masem
Zelňačka patří mezi klasické recepty české, ale především moravské kuchyně. Tato vydatná polévka nás jistě postaví na nohy po probdělé noci, ale díky vysokému obsahu vitamínu C v zelí, je zdravou a vhodnou potravinou nejen v zimním období. Vaří se v nejrůznějších obměnách, ať už s uzeným masem či bez, s klobásou, se smetanou, někdy i s houbami. Zelňačka s uzeným masem a smetanou však u nás doma jednoznačně vyhrává.
Zapečené gnocchi s rajčaty
Koprová omáčka
Koprová omáčka je jídlo, které někdo miluje, ale je spousta lidí, kteří ho nemohou ani cítit. Moje rodina patří do té první skupiny, proto jí v sezóně kopru, která však není příliš dlouhá, vařím poměrně často. Ale i v zimě si můžeme tuto smetanovou omáčku uvařit. Proto pokud mám přebytek kopru, což se většinou nestává, naložím si ho do mírně kyselého nálevu a sterilovaný kopr mohu použít, kdy se mi zachce. Kromě čerstvho a sterilovaného kopru můžeme použít i kopr v soli, sušený či mražený.