Kategorie: Zelená rajčata

Zavařování zelených rajčat

Zavařování zelených rajčat recepty

Pokud máme nadbytek nedozrálých zelených rajčat, je škoda je vyhodit, můžeme je velice dobře zužitkovat, tak jako jinou zeleninu. Říká se sice, že nedozrálá rajčata jsou škodlivá až jedovatá díky obsahu solaninu. Množství této látky v zelených rajčatech je však mnohonásobně nižší než hladina solaninu

Kompot ze zelených rajčat

Kompot ze zelených rajčat recept
Ingredience na kompot ze zelených rajčat bez sterilace:
  • 1 kg drobných zelených rajčat

Přísady a koření (pro litrovou sklenici):

  • 2 kolečka citrónu
  • malý kousek pomerančové kůry
  • 1 – 2 hřebíčky
  • malý kousek celé skořice
  • kousek lusku vanilky

Nálev (na 1 kg rajčat):

  • 0,6 l vody
  • 0,2 l 8% octa
  • 650 g cukru
Příprava receptu na kompot ze zelených rajčat bez sterilace:

Rajčata omyjeme, nakrájíme příčně na půlky nebo na silnější plátky, dáme do mísy nebo hrnce a zalijeme nálevem z vody, cukru a octa. V roztoku necháme rajčata 24 hodin rozležet.

Potom nálev slijeme, přivedeme k varu, rajčata v něm po částech ovaříme (do sklovita) a děrovanou sběračkou vyndáme. Rajčata naplníme do zavařovacích sklenic, proložíme citrónem, pomerančovou kůrou a kořením.

Nálev odpaříme na poloviční množství a vařící nalijeme na rajčata. Sklenice s kompotem ze zelených rajčat uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Skladujeme na temném a chladném místě.

Nakládaná zelená rajčata

Nakládaná zelená rajčata recept
Ingredience na nakládaná zelená rajčata:
  • čerstvá menší zelená rajčata

Přísady a koření (pro litrovou sklenici):

  • 2 kolečka citrónu
  • malý kousek pomerančové kůry
  • 1 – 2 hřebíčky
  • kousek lusku vanilky

Nálev první:

  • 1/2 l vody
  • 1/4 l octa

Nálev druhý (na 1 l vody):

  • 400 g cukru
Příprava receptu na nakládaná zelená rajčata:

Omytá rajčata nakrájíme příčně na půlky nabo na plátky, dáme do hrnce a zalijeme prvním nálevem tak, aby byla zcela potopena. Necháme v chladu 12 hodin stát.

Potom rajčata scedíme a necháme odkapat. Připravíme si druhý nálev: cukr svaříme s vodou, postupně v něm všechna rajčata ovaříme (asi 10 minut) a po té je vyndáme.

Na dno zavařovacích sklenic vložíme kolečka dobře omytého citrónu zbavená peciček, pomerančovou kůru, koření, přidáme ještě horká ovařená rajčata a zalijeme horkým cukerným nálevem.

Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou odou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut

Chutney ze zelených rajčat

Chutney ze zelených rajčat recept

Pokud máte přebytky rajčat, která nestačila dozrát, stojí za zkoušku si připravit chutney ze zelených rajčat.

Ingredience na chutney ze zelených rajčat:
  • 1,5 kg zelených rajčat
  • 200 g jablek
  • 300 g cibule
  • 150 g švestek
  • 180 g cukru
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1 lžička celého pepře a nového koření
  • 0,1 l 8% octa
  • sůl
Příprava receptu na chutney ze zelených rajčat:
Rajčata omyjeme, jablka oloupeme, rozkrojíme na půlku a odstraníme jádřince. Přidáme oloupanou cibuli a vše umeleme na mlýnku na maso. Směs osolíme a necháme stát přes noc. Švestky namočíme do studené vody a necháme přes noc také stát.

Druhý den slijeme tekutinu z rajčatové směsi a vodu ze švestek. Švestky odpeckujeme, nakrájíme nadrobno a přidáme k rajčatům.

Do připravené směsi přidáme cukr, ocet a koření svázané v řídké tkanině a za občasného zamíchání pomalu