Kompot ze zelených rajčat
Ingredience na kompot ze zelených rajčat bez sterilace:
- 1 kg drobných zelených rajčat
Přísady a koření (pro litrovou sklenici):
- 2 kolečka citrónu
- malý kousek pomerančové kůry
- 1 – 2 hřebíčky
- malý kousek celé skořice
- kousek lusku vanilky
Nálev (na 1 kg rajčat):
- 0,6 l vody
- 0,2 l 8% octa
- 650 g cukru
Rajčata omyjeme, nakrájíme příčně na půlky nebo na silnější plátky, dáme do mísy nebo hrnce a zalijeme nálevem z vody, cukru a octa. V roztoku necháme rajčata 24 hodin rozležet.
Potom nálev slijeme, přivedeme k varu, rajčata v něm po částech ovaříme (do sklovita) a děrovanou sběračkou vyndáme. Rajčata naplníme do zavařovacích sklenic, proložíme citrónem, pomerančovou kůrou a kořením.
Nálev odpaříme na poloviční množství a vařící nalijeme na rajčata. Sklenice s kompotem ze zelených rajčat uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Skladujeme na temném a chladném místě.
Napsat komentář