Kategorie: Mrkev
Kořenová zelenina v soli
Samozřejmě není nad čerstvou zeleninu, ale pokud jí máme v sezóně přebytek a nevíme si s tím rady, sáhneme určitě po nějakém receptu a zeleninu naložíme do sklenic. Kořenová zelenina v soli je jeden ze způsobů konzervace pro její pozdější spotřebu. V zimě jí můžeme použít do polévky, omáčky a podobně.
Zavařování mrkve
Mrkev je kořenová zelenina bohatá na vitamíny, minerály a další látky užitečné pro náš organismus. Mrkev má v kuchyni při přípravě pokrmů široké využití. Můžeme ji samozřejmě také pro pozdější spotřebu zavařit. K zavařování mrkve je nejvhodnější její jemná odrůda – karotka. V domácnosti jí můžeme například
Sterilovaná mrkev ve sladkokyselém nálevu
Sterilovaná mrkev ve sladkokyselém nálevu je jeden ze způsobů, jak s touto chutnou a zdravou zeleninou naložit, když jí máme přebytek.
- čerstvá mrkev, nejlépe karotka
Koření (pro litrovou sklenici):
- 1 – 2 kuličky pepře
- 1/2 lžičky hořčičných semínek
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 – 0,3 l 8% octa
- 100 g cukru
Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka nebo kostičky, vložíme do osolené vroucí vody (20 g soli na 1 l vody) a povaříme asi čtvrt hodiny, až lehce sklouzne z nabodnuté vidličky.
Potom mrkev scedíme, necháme odkapat, naplníme do zavařovacích sklenic, proložíme kořením a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 –
Mrkvový džus
- čerstvá sladká mrkev, nejlépe karotka
- cukr
- kyselina citrónová
- pomerančová tresť
Omytou mrkev oškrábeme, opláchneme a pokrájíme na kousky. V kastrolu mrkev podlijeme malým množstvím vody a dusíme, až hodně změkne. Potom mrkev odvážíme a na 1 kg přidáme 250 g cukru, 2 – 3 lžičky kyseliny citrónové a rozmixujeme. Džus aromatizujeme pomerančovou trestí (na 1 kg přidáme
Sušená mrkev
Vitamíny a další látky obsažené v mrkvi
Mrkev je velmi oblíbená a běžná zelenina. Vitamíny a další látky obsažené v mrkvi jí řadí mezi druhy zeleniny s největšími léčivými účinky. Mrkev se u nás hojně pěstuje v mnoha odrůdách různého tvaru a barvy kořene.
Vitamíny a další látky obsažené v mrkvi
Mrkev je bohatá nejen na vitamíny, ale obsahuje i spoustu minerálních látek, stopových prvků, vlákninu, důležité antioxidanty a další látky. Patří k rostlinám nejbohatším na beta-karoten (provitamín A), který je zodpovědný za barvu jejího kořenu. Z karotenoidů naše tělo syntetizuje vitamín A, který je účasten