Kandované ovoce
Kandované ovoce je konzervováno hustým cukerným roztokem, který pronikne do plodů a nahradí v nich ovocnou šťávu.
Univerzální recept na kandované ovoce
Ovoce vždy proslazujeme po menších dávkách (asi 1 kg).Nejdříve ho omyjeme, oloupeme, odstaníme jádřince nebo pecky, nakrájíme na dílky, případně ponoříme do vody s kyselinou citrónovou (aby nehnědlo (na 1 l vody půl lžičky kyseliny citrónové.
2) Po této době roztok s ovocem přivedeme k varu, přisypeme 250 g cukru, sejmeme z plotýnky, cukr opatrně rozmícháme, abychom ovoce nepoškodily, zatížíme stejně jako v předchozím kroku a necháme prosazovat 24 hodin.
3) Další den opět přivedeme k varu přidáme 200 g cukru, sejmeme z plotýnky, opatrně zamícháme, zatížíme a necháme proslazovat 24 hodin.
4) Opakujeme vše jako v předchozím kroku 3).
5) Opakujeme znovu úkon 3), ale ovoce proslazujeme 48 hodin.
6) Opakujeme předešlý krok 5).
8) Ovoce vyndáme a na cedníku vložíme do vařící vody asi na 3 vteřiny a po té necháme rozložené na prkénku oschnout. Pak ovoce usušíme při pokojové teplotě nebo v troubě na nízkou teplotu. Proslazené ovoce by mělo být stejně tuhé na povrchu i uvnitř.
Proslazené ovoce můžeme před dosušením obalit v jemném krupicovém cukru a pak nechat usušit. Kandované ovoce uchováváme na suchém místě zabalené ve voskovaném papíru, alobalu nebo v krabici. Zbylý cukerný rozvar po proslazování můžeme zředit vodou (na 3 díly rozvaru 1 díl vody) a použít k novému proslazení ovoce. Více o kandování ovoce naleznete v našich receptech.