Kategorie: Angrešt
Zavařování angreštu
Angreštový kompot
Ingredience na angreštový kompot:
- téměř zralý, pevný angrešt střední velikosti
Nálev (na 1 litr vody):
- 700 g cukru
Příprava receptu na angreštový kompot:
Angrešt přebereme, odstraníme stopky a zbytky okvětí a dobře propereme.
Méně zralé, tuhé plody předvaříme asi 2 – 3 minuty ve vodě teplé asi 75 stupňů.
Potom je scedíme a ihned ponoříme
Angreštový džem
Ingredience na angreštový džem:
- méně zralý angrešt
Na 1 kg angreštu:
- 800 g cukru
Příprava receptu na angreštový džem:
Z angreštu odstraníme stopky a okvětí, dobře ho opereme, 2/3 plodů zalijeme malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou doměkka.
Měkký angrešt prolisujeme přes síto. Takto získaný protlak nalijeme do širokého nízkého kastrolu v dávkách
Angreštová povidla
Pokud máte přebytek angreštu, určitě stojí za to vyzkoušet angreštová povidla. Navíc při jejich přípravě můžeme zpracovat i angrešt přezrálý nebo horší kvality.
Ingredience na angreštová povidla:
- dobře vyzrálý, případně i přezrálý angrešt
- trochu cukru
Angrešt zbavíme okvětí a stopek, dobře omyjeme a buď umeleme na mlýnku na maso nebo nejdříve podusíme s trochou vody doměkka a potom prolisujeme na sítu.