Kategorie: Angrešt

Zavařování angreštu

Zavařování angreštu recepty

Použití angreštu pro účely zavařování závisí na zralosti, odrůdě, barvě i velikosti. Úplně nezralý angrešt ke konzervování nepoužíváme. Dozrávající angrešt obsahuje hodně pektinových látek, proto je vhodné protlak z něj

Angreštový kompot

Angreštový kompot recept
Ingredience na angreštový kompot:
  • téměř zralý, pevný angrešt střední velikosti

Nálev (na 1 litr vody):

  • 700 g cukru

Příprava receptu na angreštový kompot:
Angrešt přebereme, odstraníme stopky a zbytky okvětí a dobře propereme.

Méně zralé, tuhé plody předvaříme asi 2 – 3 minuty ve vodě teplé asi 75 stupňů.

Potom je scedíme a ihned ponoříme

Angreštový džem

Angreštový džem recept
Ingredience na angreštový džem:
  • méně zralý angrešt

Na 1 kg angreštu:

  • 800 g cukru

Příprava receptu na angreštový džem:
Z angreštu odstraníme stopky a okvětí, dobře ho opereme, 2/3 plodů zalijeme malým množstvím vody a dusíme pod pokličkou doměkka.

Měkký angrešt prolisujeme přes síto. Takto získaný protlak nalijeme do širokého nízkého kastrolu v dávkách

Angreštová povidla

Angreštová povidla

Pokud máte přebytek angreštu, určitě stojí za to vyzkoušet angreštová povidla. Navíc při jejich přípravě můžeme zpracovat i angrešt přezrálý nebo horší kvality.

Ingredience na angreštová povidla:
  • dobře vyzrálý, případně i přezrálý angrešt
  • trochu cukru
Příprava receptu na angreštová povidla:
Angrešt zbavíme okvětí a stopek, dobře omyjeme a buď umeleme na mlýnku na maso nebo nejdříve podusíme s trochou vody doměkka a potom prolisujeme na sítu.