Kategorie: Květák

Zmrazený květák

Zmrazený květák postup

Přebytky květáku si můžeme kromě zavaření uchovat také zmrazením. Zmrazený květák tak máme vždy po ruce. Mnoho dotazů je, jak zmrazit květák, jestli vařený nebo syrový, celý nebo rozdělený. To vše naleznete v receptu.

Zavařování květáku

Zavařování květáku recepty

Květák patří u nás mezi oblíbené druhy košťálové zeleniny. Obsahem vitamínů se vyrovná růžičkové kapustě, má však méně provitamínu A. Z minerálních látek obsahuje fosfor, draslík a vápník. Protože růžice (zdužnatělé květenství)

Květák nakládaný ve sladkokyselém nálevu

Květák nakládaný ve sladkokyselém nálevu recept
Ingredience na květák nakládaný ve sladkokyselém nálevu:
  • čerstvý hustý bílý květák
  • kyselina citrónová

Koření (množství na litrovou sklenici):

  • 1 bobkový list (rozlámaný)
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 kuličky pepře
  • 1 lžička hořčičných semínek

Nálev (na 1 l vody):

  • 0,2 l 8 % octa
  • 60 – 80 g cukru
  • 30 g soli
Příprava receptu na květák nakládaný ve sladkokyselém nálevu:
Koření zalijeme octem, přivedeme téměř k varu, sejmeme a necháme zakryté asi 1 hodinu vylouhovat. Květák zbavíme listů, opláchneme, odřízneme košťál a růžici rozdělíme na menší růžičky. Vaříme ve vodě mírně okyselené kyselinou citrónovou téměř doměkka (až po nabodnutí na vidličku lehce sklouznou), scedíme a necháme krátce okapat. Horký květák urovnáme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem (vodu svaříme s cukrem a solí, sejmeme z plotýnky a přidáme ocet s kořením). Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut sklenice (0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se sterilovaným květákem hned z hrnce vyndáme.