Kategorie: Květák
Zmrazený květák
Zavařování květáku
Květák nakládaný ve sladkokyselém nálevu
Ingredience na květák nakládaný ve sladkokyselém nálevu:
- čerstvý hustý bílý květák
- kyselina citrónová
Koření (množství na litrovou sklenici):
- 1 bobkový list (rozlámaný)
- 3 kuličky nového koření
- 2 kuličky pepře
- 1 lžička hořčičných semínek
Nálev (na 1 l vody):
- 0,2 l 8 % octa
- 60 – 80 g cukru
- 30 g soli
Koření zalijeme octem, přivedeme téměř k varu, sejmeme a necháme zakryté asi 1 hodinu vylouhovat. Květák zbavíme listů, opláchneme, odřízneme košťál a růžici rozdělíme na menší růžičky. Vaříme ve vodě mírně okyselené kyselinou citrónovou téměř doměkka (až po nabodnutí na vidličku lehce sklouznou), scedíme a necháme krátce okapat. Horký květák urovnáme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem (vodu svaříme s cukrem a solí, sejmeme z plotýnky a přidáme ocet s kořením). Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut sklenice (0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se sterilovaným květákem hned z hrnce vyndáme.