Mrkvový dort s ořechy
Kdo nikdy neochutnal mrkvový dort, tak si ani nedovede představit jak je to výborný moučník. Receptů na tuto lahůdku můžeme najít nepřeberné množství. U nás jednoznačně vyhrává verze se spoustou ořechů, které dodají mrkváči ten správný šmrnc. Tento hrníčkový recept na mrkvový dort s ořechy je poměrně jednoduchý a rychlý, takže ho zvládne i začátečník.
Recept na mrkvový dort s ořechy
- 4 vejce
- 1,5 hrnku třtinového cukru
- 3/4 hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1/2 – 3/4 hrnku nasekaných ořechů
- 2,5 hrnku nastrouhané mrkve
Krém:
- 150 g másla
- 300 g pomazánkového másla
- 5 vrchovatých lžic moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- trochu citrónové šťávy
Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme olej, mouku smíchanou s pečivovým práškem a sodou, skořici a rozmícháme.
Nakonec přidáme posekané ořechy a nadrobno nastrouhanou mrkev.
Těsto vlijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané a vysypané hrubou moukou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 1 hodinu. Propečení pro jistotu vyzkoušíme špejlí. Mrkvový dort se dosti dlouho uvnitř propéká.
Pokud by se z vrchu připaloval, můžeme ho zakrýt alobalem. Upečený korpus necháme vychladnout.
Všechny ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu, aby se hotový krém nesrazil. Změklé máslo dobře vyšleháme s cukrem, přidáme citronovou šťávu a postupně zašleháváme pomazánkové máslo. Vyšlehaný krém necháme chvíli ztuhnout v lednici.
Korpus nám při pečení většinou vyběhne uprostřed více, proto ho trochu zarovnáme. Jestliže chceme mít dort na povrch úplně rovný a zdobit ho, otočíme korpus spodní stranou nahoru. Dort překrojíme v polovině, pomažeme krémem, přiklopíme druhou část a po té namažeme celý dort.
Mrkvový dort s ořechy můžeme posypat nasucho upraženými mandlemi, posekanými nebo umletými ořechy nebo také ozdobit různým ovocem. Kdo si chce trochu pohrát, může z obarveného marcipánu vymodelovat malé mrkvičky.
Poznámka k receptu na mrkvový dort
Na přípravu krému se častěji používá Mascarpone nebo krémový sýr typu Philadelphia, ale ani s pomazánkovým máslem není krém vůbec špatný. Je to už taková česká klasika nahrazovat tyto ingredience pomazánkovým máslem. Povrch dortu můžeme ještě různě zdobičkou ozdobit krémem. Při zdobení dortů se fantazii meze nekladou. Já jsem v rychlosti vykrájela z plátků mrkve vykrajovátkem hvězdičky a chvilku je povařila, aby nezčernaly, neseschly a také neobarvily krém.
Související příspěvky:
My máme rádi mrkvovou pomazánku na chlebíčky.6 velkých mrkví nastrouhat na jemnějším struhadle, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, majonézu – 3 pol.lžíce majonézy,osolíme,přidáme citronovou šťávu.Dobře promícháme,aby se vše spojilo a dáme do ledničky.Po nějaké chvíli mísu vyndáme,znovu promícháme a dáme znovu do ledničky,ale tak, že směs nahrneme na jednu stranu a v lednici podložíme,třeba vařečkou tak,aby šťáva odtekla k jedné straně.Vychlazenou pomazánku už pak nemícháme,směs zbavenou šťávy mažeme na chlebíčkovou veku pomazanou troškou pomazánkového másla.Zdobíme klasicky okurkou, vajíčkem,kouskem rajčete nebo červenou paprikou.Zbylá šťáva je dobrá na vypití,hezky osvěží,nikdy ji nevyhazuji.