Kategorie: Jahody

Zavařování jahod

Zavařování jahod recepty

Jahody jsou jedny z nejoblíbenějších plodů našich zahrad. Je to výborné, šťavnaté, sladké a aromatické ovoce. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale i zavařování jahod je oblíbenou úpravou tohoto ovoce pro svojí výbornou chuť a vůni. Obsahují hodně vitamínu C, který se při zachování správného postupu při

Jahodový kompot

Jahodový kompot recept
Ingredience na jahodový kompot:
  • středně velké dobře zbarvené jahody

Nálev (na 1 litr vody):

  • 1/2 kg cukru
  • 1 g kyseliny citronové

Příprava receptu na jahodový kompot:
Jahody přebereme, dobře opereme, vykroutíme stopky i s lůžky a kališními lístky a potom je ještě jednou dobře opláchneme.

Jahody necháme odkapat a urovnáme do sklenic. Sklenice zalijeme horkým nálevem, upevníme víčka, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.

Recept na jahodový kompot bez zavařování

Recept na jahodový kompot bez zavařování - postup

Jahody jsou oblíbeným letním ovoce, ale boužel jejich sezóna netrvá věčně. Můžeme z něj připravit velmi dobré a aromatické zavařeniny, ale proč nezkusit také recept na jahodový kompot bez zavařování?

Ingredience na jahodový kompot:
  • středně velké dobře zbarvené jahody

Rozvar (na 1 litr vody):

  • 500 g cukru
  • 1 g kyseliny citronové
Recept na jahodový kompot bez zavařování:

Jahody přebereme, dobře opereme, abychom je zbavily nečistot a vykroutíme stopky i s lůžky a kališní lístky. Potom jahody ještě jednou propláchneme a necháme odkapat.

Cukr svaříme s vodou a kyselinou citrónovou, přisypeme jahody, znovu uvedeme k varu a 5 minut povaříme při mírném

Jahodový džem

Jahodový džem recept
Ingredience na jahodový džem:
  • jahody (mohou být méně zralé, ale dobře vybarvené)

Na 1 kg očištěných jahod:

  • 700 g cukru krystal
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 3 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na jahodový džem:
Jahody dobře propereme a zbavíme stopek a kališních lístků. Po té je podlijeme 4 lžícemi vody a rychle uvedeme do varu.

K jahodám vsypeme čtvrtinu dávky cukru a vaříme asi čtvrt hodiny. Pak přisypeme pektogel promíchaný s trochou cukru (asi 2 lžíce).

Po chvilce přidáme zbytek krystalového cukru a vaříme až džem

Jahodová marmeláda

Jahodová marmeláda recept

Jahodová marmeláda je oblíbenou úpravou tohoto aromatického ovoce hlavně pro svoji vůni a výbornou chuť.

Ingredience na jahodovou marmeládu:
  • méně kvalitní jahody (přezrálé nebo příliš měkké)

Na 1 kg jahodového protlaku:

  • 600 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 2 – 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na jahodovou marmeládu:
Jahody omyjeme, odstraníme stopky a kališní lístky, znovu opláchneme na cedníku pod tekoucí vodou, rozmačkáme a za stálého míchání rozvaříme.

Jahody prolisujeme přes jemné síto. Vzniklý protlak povaříme za stálého míchání v širokém kastrolu, až se jeho objem zmenší asi o třetinu.

Potom přidáme čtvrtinu cukru a

Domácí jahodový sirup

Jahodový sirup recept
Ingredience na domácí jahodový sirup:
  • 1 kg očištěných jahod (přezrálé, horší kvality)
  • 1/2 kg cukru
  • 2 – 3 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na jahodový sirup:
Jahody dobře opereme, odstraníme stopky s lůžky a zbytky okvětí, rozmačkáme a v míse nebo vysoké láhvi posypeme cukrem.

Na chladném místě necháme 3 – 4 dny louhovat za občasného zamíchání (mírné nakvašení není na

Jahodový džus

Jahodový džus recept

Přezrálé nebo méně hodnotné a nevzhledné jahody můžeme spotřebovat na výborný domácí jahodový džus.

Ingredience na jahodový džus:
  • hodně zralé jahody
  • cukr
  • kyselina citrónová
Příprava receptu na jahodový džus:
Jahody přebereme, dobře omyjeme, odstraníme lístečky se stopkami a necháme odkapat.

Pak je rozmixujeme, přecedíme přes jemné síto a dobře promícháme s cukrem a kyselinou citrónovou (na 1

Jahodový rozvar

Jahodový rozvar recept

Jahodový rozvar, někdo také zná pod názvem kleveta, je vlastně polotovar a jeden ze způsobů konzervace tohoto výborného sezóního ovoce. V zimě se nám určitě bude hodit, protože má široké využití. Používáme ho jako pomazánku na pečivo, jako doplněk k moučníkům, pudinkům, do palačinek, na tvarohové knedlíky, k přípravě ovocných pohárů a podobně. Rozvar (kleveta) z jahod má řidší konzistenci než džem.

Jahodový rozvar – recept

Ingredience na jahodový rozvar:
  • dobře vyzrálé jahody

Na 1 kg očištěných jahod:

  • 250 – 300 g cukru krystal
Příprava jahodového rozvaru:

Jahody omyjeme, odstraníme stopky a kališní lístky, podlijemem několika lžícemi vody a za stálého míchání vaříme, než jahody změknou.

Při vaření přidáváme po částech cukr a po poslední dávce vaříme ještě