Kategorie: Jahody
Zavařování jahod
Jahody jsou jedny z nejoblíbenějších plodů našich zahrad. Je to výborné, šťavnaté, sladké a aromatické ovoce. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale i zavařování jahod je oblíbenou úpravou tohoto ovoce pro svojí výbornou chuť a vůni. Obsahují hodně vitamínu C, který se při zachování správného postupu při
Jahodový kompot
- středně velké dobře zbarvené jahody
Nálev (na 1 litr vody):
- 1/2 kg cukru
- 1 g kyseliny citronové
Příprava receptu na jahodový kompot:
Jahody přebereme, dobře opereme, vykroutíme stopky i s lůžky a kališními lístky a potom je ještě jednou dobře opláchneme.
Jahody necháme odkapat a urovnáme do sklenic. Sklenice zalijeme horkým nálevem, upevníme víčka, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme.
Recept na jahodový kompot bez zavařování
Jahody jsou oblíbeným letním ovoce, ale boužel jejich sezóna netrvá věčně. Můžeme z něj připravit velmi dobré a aromatické zavařeniny, ale proč nezkusit také recept na jahodový kompot bez zavařování?
- středně velké dobře zbarvené jahody
Rozvar (na 1 litr vody):
- 500 g cukru
- 1 g kyseliny citronové
Recept na jahodový kompot bez zavařování:
Jahody přebereme, dobře opereme, abychom je zbavily nečistot a vykroutíme stopky i s lůžky a kališní lístky. Potom jahody ještě jednou propláchneme a necháme odkapat.
Cukr svaříme s vodou a kyselinou citrónovou, přisypeme jahody, znovu uvedeme k varu a 5 minut povaříme při mírném
Jahodový džem
- jahody (mohou být méně zralé, ale dobře vybarvené)
Na 1 kg očištěných jahod:
- 700 g cukru krystal
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na jahodový džem:
Jahody dobře propereme a zbavíme stopek a kališních lístků. Po té je podlijeme 4 lžícemi vody a rychle uvedeme do varu.
K jahodám vsypeme čtvrtinu dávky cukru a vaříme asi čtvrt hodiny. Pak přisypeme pektogel promíchaný s trochou cukru (asi 2 lžíce).
Po chvilce přidáme zbytek krystalového cukru a vaříme až džem
Jahodová marmeláda
Jahodová marmeláda je oblíbenou úpravou tohoto aromatického ovoce hlavně pro svoji vůni a výbornou chuť.
- méně kvalitní jahody (přezrálé nebo příliš měkké)
Na 1 kg jahodového protlaku:
- 600 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 2 – 3 g kyseliny citrónové
Jahody omyjeme, odstraníme stopky a kališní lístky, znovu opláchneme na cedníku pod tekoucí vodou, rozmačkáme a za stálého míchání rozvaříme.
Jahody prolisujeme přes jemné síto. Vzniklý protlak povaříme za stálého míchání v širokém kastrolu, až se jeho objem zmenší asi o třetinu.
Potom přidáme čtvrtinu cukru a
Domácí jahodový sirup
- 1 kg očištěných jahod (přezrálé, horší kvality)
- 1/2 kg cukru
- 2 – 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na jahodový sirup:
Jahody dobře opereme, odstraníme stopky s lůžky a zbytky okvětí, rozmačkáme a v míse nebo vysoké láhvi posypeme cukrem.
Na chladném místě necháme 3 – 4 dny louhovat za občasného zamíchání (mírné nakvašení není na
Jahodový džus
Přezrálé nebo méně hodnotné a nevzhledné jahody můžeme spotřebovat na výborný domácí jahodový džus.
- hodně zralé jahody
- cukr
- kyselina citrónová
Jahody přebereme, dobře omyjeme, odstraníme lístečky se stopkami a necháme odkapat.
Pak je rozmixujeme, přecedíme přes jemné síto a dobře promícháme s cukrem a kyselinou citrónovou (na 1
Jahodový rozvar
Jahodový rozvar, někdo také zná pod názvem kleveta, je vlastně polotovar a jeden ze způsobů konzervace tohoto výborného sezóního ovoce. V zimě se nám určitě bude hodit, protože má široké využití. Používáme ho jako pomazánku na pečivo, jako doplněk k moučníkům, pudinkům, do palačinek, na tvarohové knedlíky, k přípravě ovocných pohárů a podobně. Rozvar (kleveta) z jahod má řidší konzistenci než džem.
Jahodový rozvar – recept
- dobře vyzrálé jahody
Na 1 kg očištěných jahod:
- 250 – 300 g cukru krystal
Jahody omyjeme, odstraníme stopky a kališní lístky, podlijemem několika lžícemi vody a za stálého míchání vaříme, než jahody změknou.
Při vaření přidáváme po částech cukr a po poslední dávce vaříme ještě