Kategorie: Ostružiny
Zavařování ostružin
Ostružiny, ať už lesní nebo zahradní, jsou nejen výborným ovocem, ale působí i velmi pozitivně na naše zdraví. Čerstvé ostružiny jsou významným zdrojem vitamínu C a jsou známy svými antioxidačními účinky. Obsahují i mnoho jiných vitamínů a minerálů působících příznivě jako prevence mnoha zdravotních
Ostružinový kompot
- čerstvé, pevné, pěkně vybarvené zahradní ostružiny
Nálev (na 1 litr vody):
- 1/2 kg cukru
Přebrané ostružiny po částech opláchneme na sítu pod tekoucí vodou. Necháme je odkapat, naplníme do sklenic, zalijeme horkým nálevem a sklenice uzavřeme víčky. Sklenice dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů, při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut
Ostružinový džem
Když je sezóna ostružin a je na ně dobrý rok, stojí za to zkusit dobrou a voňavou pochoutku jako je ostružinový džem.
- zahradní nebo lesní ostružiny
Na 1 kg ostružin:
- 500 g cukru
- 40 g pektogelu (1 saček)
- 4 g kyseliny citrónové
Ostružiny přebereme, po částech na sítu propláchneme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Tři čtvrtiny dávky ostružin podlijeme několika lžícemi vody, krátce povaříme a prolisujeme na sítu nebo umeleme na mlýnku na lisování ovoce. Ostružinový protlak povaříme asi 10 minut, přidáme pektogel promíchaný s trochou cukru a celé ostružiny. Po tříminutovém varu přidáme po částech zbývající cukr tak, abychom nepřerušily var a vaříme
Ostružinová šťáva
Pokud je dobrá úroda ostružin a všechny je hned nesníme čerstvé nebo nespotřebujeme na nějaký ten koláč, potom je ostružinová šťáva výborným a snadným receptem, jak si jejich chuť uchovat.
- dobře vyzrálé zahradní nebo divoce rostoucí ostružiny
Na 1 l ostružinové šťávy:
- 1,5 kg cukru
- 6 g kyseliny citrónové
Přebrané ostružiny opláchneme na cedníku pod tekoucí vodou a rozmačkáme. Na 1 kg ostružin přidáme 3/4 litru vody a necháme 12 hodin stát v chladu. Směs potom přefiltrujeme přes plátěný sáček nebo plátýnko. Šťávu odměříme, abychom věděli kolik budeme potřebovat cukru a ohřejeme na 80 stupňů. Během toho přidáme cukr, kyselinu citrónovou a posbíráme pěnu. Hotová