Ostružinový kompot

Ostružinový kompot recept
Ingredience na ostružinový kompot:
    • čerstvé, pevné, pěkně vybarvené zahradní ostružiny

Nálev (na 1 litr vody):

  • 1/2 kg cukru
Příprava receptu na ostružinový kompot:

Přebrané ostružiny po částech opláchneme na sítu pod tekoucí vodou. Necháme je odkapat, naplníme do sklenic, zalijeme horkým nálevem a sklenice uzavřeme víčky. Sklenice dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů, při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice s ostružinovým kompotem hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.

Tipy, rady a postupy při přípravě ostružinového kompotu
Pro výrobu kompotů musí být ovoce nepoškozené a dobře vyzrálé (ne přezrálé). Lesní ostružiny se pro přípravu kompotů nedoporučují, protože se při sterilaci snadno poruší.

Příprava nálevu na ostružinový kompot
Nálev připravíme z odváženého cukru a odměřeného množství vody, které zahřejeme k varu. Chceme-li připravit kompot s nižším energetickým obsahem, dávku cukru snížíme. Pokud by nám nálev nestačil a už by se nám nevyplatilo dělat nový, stačí ostružiny ve sklenici posypat cukrem a zalít horkou vodou.

Sterilace ostružinového kompotu
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu. To by mělo trvat asi 20 minut. Pokud sterilujeme jenom malé množství sklenic s ostružinovým kompotem, stačí nám větší hrnec s poklicí, na dno dát utěrku, pařák nebo dřevěnou podložku a použít vhodný teploměr. Více o zavařování kompotů naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *