Malinový kompot
- pěkně vybarvené, kvalitní zahradní maliny
Nálev (na 1 litr vody):
- 600 g cukru
- 1 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na malinový kompot:
Přebrané maliny opatrně propláchneme po částech na sítu.
Červivé plody namočíme na 10 minut do vlažné vody se solí (20 g soli na 1 l vody). Potom je propláchneme a necháme odkapat.
Maliny naplníme do půllitrových zavařovacích sklenic (mohou být i menší), opatrně setřeseme, zalijeme horkým nálevem a uzavřeme.
Kompoty vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů při této teplotě sterilujeme 20 minut. Sklenice s malinovým kompotem hned z hrnce vyndáme a necháme vychladnout.
Pro výrobu kompotů musí být ovoce nepoškozené a dobře vyzrálé (ne přezrálé). Lesní maliny se pro přípravu kompotů nedoporučují, protože se při sterilaci snadno poruší.
Příprava nálevu na malinový kompot
Nálev připravíme z odváženého cukru a odměřeného množství vody, které zahřejeme k varu. Chceme-li připravit kompot s nižším energetickým obsahem, dávku cukru snížíme. Pokud by nám nálev nestačil a už by se nám nevyplatilo dělat nový, stačí maliny ve sklenici posypat cukrem a zalít horkou vodou. Nálev na kompoty z málo kyselého ovoce je dobré připravit s malým přídavkem kyseliny citrónové.
Sterilace malinového kompotu
Před samotnou sterilací předchází zahřátí na určitou teplotu. To by mělo trvat asi 20 minut. Pokud steriljeme jenom malé množství sklenic s malinovým kompotem, stačí nám větší hrnec s poklicí, na dno dát utěrku, pařák nebo dřevěnou podložku a použít vhodný teploměr. Více o zavařování kompotů naleznete níže.
Související články a recepty:
Napsat komentář