Kategorie: Cukety
Zavařování cuket
Cukety sterilované ve sladkokyselém nálevu
- mladé cukety
Přísady (pro litrovou sklenici):
- 2 kolečka cibule
- 2 kolečka křenu
- 2 kolečka mrkve
- snítka mladého kopru
Koření (pro litrovou sklenici):
- 2 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 1/2 bobkového listu
- 1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek
Nálev (na 1 l vody):
- 0,3 l 8 % octa
- 25 g soli
- 100 g cukru
Příprava receptu na sterilované cukety ve sladkokyselém nálevu:
Cukety omyjeme a nakrájíme na kostky nebo špalíčky. Na dno zavařovacích sklenic položíme kolečka cibule, mrkve, křen, koření a kopr. Na koření a přísady naplníme cukety.
Sklenice zalijeme nálevem horkým 60 – 70 stupňů, uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů, potom při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).
Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanými cuketami ve sladkokyselém nálevu hned vyndáme.
Čalamáda z cuket
Když máte velkou úrodu cuket a nevíte co s nimu zkuste si udělat cuketovou čalamádu. Čalamáda z cuket je vhodná jako příloha k masu, těstovinám nebo namazaná na toustu.
- 6 cibulí
- 1,5 kg cukety
- palička česneku
- 1 lžička zázvoru
- 1 lžička pálivé papriky
- 4 lžíce sojové omáčky
- 4 malé rajské protlaky
- olej
Cuketu nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na malé kostičky či hranolky. Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu a chvíli podusíme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, koření, sojovou omáčku a rajské protlaky. Ještě chvilku dusíme, podle chuti můžeme přisolit a připepřit. Ještě horká čalamáda z cuket se naplní do skleniček a uzavře víčky. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro delší skladování můžeme sterilovat 10 minut při teplotě 95 stupňů.