Kategorie: Cukety

Zavařování cuket

Zavařování cuket recepty

Cukety jsou oblíbená, na pěstování nenáročná, zelenina. V kuchyni z ní můžeme připravit například známou cuketovou buchtu, bramboráky nebo jí používáme při přípravě různých zeleninových i jiných receptů. Připravuje se

Cukety sterilované ve sladkokyselém nálevu

Cukety sterilované ve sladkokyselém nálevu recept
Ingredience na cukety sterilované ve sladkokyselém nálevu:
  • mladé cukety

Přísady (pro litrovou sklenici):

  • 2 kolečka cibule
  • 2 kolečka křenu
  • 2 kolečka mrkve
  • snítka mladého kopru

Koření (pro litrovou sklenici):

  • 2 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 1/2 bobkového listu
  • 1/2 lžičky žlutých hořčičných semínek

Nálev (na 1 l vody):

  • 0,3 l 8 % octa
  • 25 g soli
  • 100 g cukru

Příprava receptu na sterilované cukety ve sladkokyselém nálevu:

Cukety omyjeme a nakrájíme na kostky nebo špalíčky. Na dno zavařovacích sklenic položíme kolečka cibule, mrkve, křen, koření a kopr. Na koření a přísady naplníme cukety.

Sklenice zalijeme nálevem horkým 60 – 70 stupňů, uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů, potom při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).

Po ukončení sterilace sklenice se sterilovanými cuketami ve sladkokyselém nálevu hned vyndáme.

Čalamáda z cuket

Čalamáda z cuket recept

Když máte velkou úrodu cuket a nevíte co s nimu zkuste si udělat cuketovou čalamádu. Čalamáda z cuket je vhodná jako příloha k masu, těstovinám nebo namazaná na toustu.

Ingredience na čalamádu z cuket:
  • 6 cibulí
  • 1,5 kg cukety
  • palička česneku
  • 1 lžička zázvoru
  • 1 lžička pálivé papriky
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • 4 malé rajské protlaky
  • olej
Příprava receptu na čalamádu z cuket:

Cuketu nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na malé kostičky či hranolky. Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu a chvíli podusíme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, koření, sojovou omáčku a rajské protlaky. Ještě chvilku dusíme, podle chuti můžeme přisolit a připepřit. Ještě horká čalamáda z cuket se naplní do skleniček a uzavře víčky. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Pro delší skladování můžeme sterilovat 10 minut při teplotě 95 stupňů.