Kategorie: Šípky
Zavařování šípků
Šípková marmeláda

Šípková marmeláda je starý recept, který určitě na podzim v sezóně zdravých šípků stojí za zkoušku. Můžeme jí namazat na pečivo, přidat do bílého jogurtu a podobně.
Ingredience na šípkovou marmeládu:
- čerstvě natrhané šípky, nejlépe přešlé prvními mrazíky
Na 1 kg šípkovvého protlaku:
- 500 – 600 g cukru
Šípky zbavíme stopek a okvětí (nejlépe to jde nožem), rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a drobné pecičky a dobře opereme. Dáme je v nízké vrstvě do širokého kastrolu, zalijeme vodou, uvaříme doměkka a prolisujeme. Protlak odvážíme, přivedeme k varu, přidáme cukr a vaříme, až je marmeláda přiměřeně
Šípkový sirup

Na podzim, kdy se šípkové keře začervenají svými zdravými plody – šípky, můžeme si z nich připravit léčivý šípkový sirup.
Ingredience na šípkový sirup:
- 1 kg čerstvývh šípků
- 1,5 kg cukru
- 1 pomeranč
- 1 citrón
- 5 lžic medu
- 1,5 l vody
Šípky omyjeme, rozmixujeme (před mixováním můžeme přidat trochu vody, jde to potom lépe, protože plody šípku jsou opravdu hodně tvrdé), zalijeme vodou a necháme 24 hodin v chladu rozležet.
Potom směs zahřejeme (nesmí vařit) a přecedíme přes plátýnko. Vymačkáme šťávu z pomeranče a citrónu a