Zavařování ovoce bez cukru
Nejen ten, kdo má doma diabetika, ocení recepty na zavařování ovoce bez cukru. Při přípravě nízkoenergetických a diabetických zavařenin můžeme cukr nahradit i umělými sladidly jako je například sacharin. Zavařeniny pro diabetiky lze přisladit sorbitem, který má však vysokou energetickou hodnotu a proto pokud chceme mít nízkoenergetický výrobek, je toto sladidlo nevhodné.
Zavařování ovoce bez cukru
Kompoty, ovoce ve vlastní šťávě a protlaky připravujeme podle obvyklých receptů, jen místo cukru použijeme podle chuti nebo v daném poměru umělá sladidla. Příprava džemu je poněkud složitější, protože ke správnému rosolování je třeba správný poměr pektinových látek, kyselin a cukru.
Musíme počítat s tím, že rosolování džemu nebude takové, jako v klasických receptech s cukrem. K přípravě džemů bez cukru volíme kombinaci ovoce méně zralého, které má více pektinových látek a ovoce hodně zralé, které dodá zavařenině dobrou chuť a barvu.
Pro diabetiky připravujeme džemy bez pektinových přípravků jako je například pektogel, neboť ten obsahuje cukr. Při zavařování ovoce bez cukru, respektive při výrobě džemu, volíme ovoce, které má vysoký obsah pektinových látek jako je černý a červený rybíz, angrešt, jablka, jeřabiny a kdoule.
Příprava džemu bez cukru
Plody očistíme, zbavíme třapin, jadřinců, zbytků okvětí, případně slupek, jablka a kdoule pokrájíme. Z ovoce oddělíme jednu třetinu, zbytek mírně rozmačkáme, podlijeme dvěma lžícemi vody a v nízkém a širokém kastrolu, za stálého míchání odpaříme na dvě třetiny objemu.
Potom přidáme zbylou třetinu ovoce a za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Džem osladíme umělým sladidlem rozpuštěným ve lžičce vody, případně okyselíme kyselinou citrónovou, necháme přejít varem a odstraníme vzniklou pěnu. Vařící džem nalijeme do čistých skleniček, okraje otřeme, uzavřeme víčky, skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Džem z ovoce s nízkým obsahem pektinů připravíme stejně, jenom rozmačkané ovoce odpaříme na polovinu objemu. Při přípravě nízkoenergetického džemu, pokud není pro diabetiky, můžeme použít pekogel, zejména u ovoce s nízkým obsahem pektinových látek. Ovoce odpaříme o jednu třetinu objemu a použijeme dvojnásobné množství pektogelu (2 sáčky na 1 kg ovoce).
Příprava ovocné rozvářky (klevety) bez cukru
Ovocné rozvářky neboli klevety jsou výborné z meruněk, jahod, broskví, višní, borůvek a černého rybízu. Mají řidší konzistenci než džemy. Připravujeme je z jednoho druhu ovoce, které po očištění, popřípadě pokrájení, podlijeme v kastrolu dvěma lžícemi vody, za stálého míchání rozvaříme doměkka a opět mícháme a vaříme než se objem zmenší nejméně o třetinu. Rozvářku mírně osladíme umělým sladidlem, rozpuštěným ve lžičce vody, dobře rozmícháme, necháme přejít varem a vařící plníme stejně jako džem.
Dobrý den,
chci se zeptat, jestli je nutné zavařovat ovoce s cukrem nebo je možné i úplně bez cukru. Zkoušela jsem zavařovat třešně úplně bez cukru, je to dobré. Nevím ale, jestli se nebude zavařenina bez cukru kazit.
Pokud dodržíte základní postupy, zavařenina bez cukru by se kazit neměla. Je třeba zamezit šíření mikroorganismů, což se zajistí čistotou, správným uzavřením sklenic a u kompotů správnou teplotou a dobou sterilace. U marmelád, džemů a podobně se částečným odpařením vody z potravin také vytváří prostředí nevhodné pro vegetaci nežádoucích mikroorganismů. Takže pokud vám ničím nepřislazené zavařeniny chutnají, tak bych se toho nebála.