Kategorie: Maliny

Zavařování malin

Zavařování malin recepty

Maliny jsou velmi chutné a aromatické ovoce. I zavařeniny z nich jsou ve velké oblibě pro svoji vynikající chuť a vůni. Ze zahradních malin (sytě vybarvených, červených odrůd) můžeme připravit výborný kompot. Ze zahradních i lesních

Malinový kompot

Malinový kompot recepty
Ingredience na malinový kompot:
  • pěkně vybarvené, kvalitní zahradní maliny

Nálev (na 1 litr vody):

  • 600 g cukru
  • 1 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na malinový kompot:

Přebrané maliny opatrně propláchneme po částech na sítu.

Červivé plody namočíme na 10 minut do vlažné vody se solí (20 g soli na 1 l vody). Potom je propláchneme a necháme odkapat.

Maliny naplníme do půllitrových zavařovacích sklenic (mohou být i

Malinová marmeláda

Malinová marmeláda recept

Malinová marmeláda je jeden ze způsobů, jak si uchovat toto výborné a aromatické ovoce. Konzervované maliny jsou velmi oblíbené pro svoji vůni a výraznou chuť.

Ingredience na přípravu malinové marmelády:
  • méně hodnotné lesní nebo zahradní maliny (drobné, rozměklé a podobně)

Na 1 kg malinového protlaku:

  • 600 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na malinovou marmeládu:
Maliny přebereme a propláchneme vodou. Pokud jsou červivé, namočíme je na chvíli do vody s přídavkem soli (20 g soli na 1 l vody) a propláchneme studenou vodou.

Po odkapání maliny rozmačkáme, podlijeme několika lžícemi vody a v kastrole rozvaříme. Jakmile maliny uvolní dostatek šťávy, prolisujeme je přes síto.

Odváženou dávku protlaku vaříme v

Malinový džem

Malinový džem recept

V sezóně malin si můžeme z tohoto chutného a aromatického ovoce připravit domácí malinový džem.

Ingredience na malinový džem:
  • zahradní nebo lesní maliny

Na 1 kg malin:

  • 500 g cukru krystal
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
  • 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na malinový džem:

Maliny propláchneme, pokud jsou červivé, ponoříme je na chvíli do solného roztoku (20 g soli na 1 l vody), aby červi vyplavali a potom propláchneme.

Po odkapání podlijeme tři čtvrtiny dávky malin několika lžícemi vody a krátce povaříme. Potom je prolisuje přes síto.

Malinová šťáva

Malinová šťáva recept

Malinová šťáva je recept, který určitě stojí za zkoušku v sezóně tak výtečného ovoce, jako jsou maliny.

Ingredience na přípravu malinové šťávy:
  • pěkné, vyzrálé maliny

Na 1 l šťávy:

  • 1,5 kg cukru
  • 1 g kyseliny citrónové

Příprava receptu na malinovou šťávu:
Přebrané maliny na cedníku opatrně propláchneme a rozmačkáme.

Červivé namočíme na 10 minut do vlažné vody se solí (na 1 l vody 20 g soli ).

Potom maliny dobře propláchneme. Na 1 kg malin přidáme 3/4 l vody a necháme asi 12 hodin stát. Směs