Kategorie: Maliny
Zavařování malin
Malinový kompot
- pěkně vybarvené, kvalitní zahradní maliny
Nálev (na 1 litr vody):
- 600 g cukru
- 1 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na malinový kompot:
Přebrané maliny opatrně propláchneme po částech na sítu.
Červivé plody namočíme na 10 minut do vlažné vody se solí (20 g soli na 1 l vody). Potom je propláchneme a necháme odkapat.
Maliny naplníme do půllitrových zavařovacích sklenic (mohou být i
Malinová marmeláda
Malinová marmeláda je jeden ze způsobů, jak si uchovat toto výborné a aromatické ovoce. Konzervované maliny jsou velmi oblíbené pro svoji vůni a výraznou chuť.
- méně hodnotné lesní nebo zahradní maliny (drobné, rozměklé a podobně)
Na 1 kg malinového protlaku:
- 600 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 3 g kyseliny citrónové
Maliny přebereme a propláchneme vodou. Pokud jsou červivé, namočíme je na chvíli do vody s přídavkem soli (20 g soli na 1 l vody) a propláchneme studenou vodou.
Po odkapání maliny rozmačkáme, podlijeme několika lžícemi vody a v kastrole rozvaříme. Jakmile maliny uvolní dostatek šťávy, prolisujeme je přes síto.
Odváženou dávku protlaku vaříme v
Malinový džem
V sezóně malin si můžeme z tohoto chutného a aromatického ovoce připravit domácí malinový džem.
- zahradní nebo lesní maliny
Na 1 kg malin:
- 500 g cukru krystal
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na malinový džem:
Maliny propláchneme, pokud jsou červivé, ponoříme je na chvíli do solného roztoku (20 g soli na 1 l vody), aby červi vyplavali a potom propláchneme.
Po odkapání podlijeme tři čtvrtiny dávky malin několika lžícemi vody a krátce povaříme. Potom je prolisuje přes síto.
Malinová šťáva
Malinová šťáva je recept, který určitě stojí za zkoušku v sezóně tak výtečného ovoce, jako jsou maliny.
- pěkné, vyzrálé maliny
Na 1 l šťávy:
- 1,5 kg cukru
- 1 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na malinovou šťávu:
Přebrané maliny na cedníku opatrně propláchneme a rozmačkáme.
Červivé namočíme na 10 minut do vlažné vody se solí (na 1 l vody 20 g soli ).
Potom maliny dobře propláchneme. Na 1 kg malin přidáme 3/4 l vody a necháme asi 12 hodin stát. Směs