Kategorie: Třešně
Zavařování třešní
Třešňový kompot
Třešňový kompot je jedním z našich nejoblíbenějších ovocných kompotů. V zimních měsících nám určitě přijde k chuti třeba k nedělnímu obědu.
-
- vyzrálé nepopraskané třešně
Nálev (na 1 litr vody):
- 350 – 400 g cukru
Příprava receptu na třešňový kompot:
Třešně zbavíme stopek, přebereme a opereme. Pokud jsou třešně červivé namočíme je asi na 1 hodinu do slané vlažné vody (použijeme asi 20 g soli na 1 l vody).
Po té třešně dobře propláchneme a necháme okapat. Nasypeme je do sklenic a setřeseme. Třešně zalijeme
Sterilované třešně
Sterilované třešně jsou výborné pro přípravu bublanin, koláčů, nákypů a podobně. V zimním období se nám jistě nějaká ta sklenice bude hodit.
-
-
- dobře vyzrálé tmavé nebo světlé třešně
- cukr krystal
-
Příprava receptu na sterilované třešně:
Třešně zbavíme stopek, přebereme a dobře opereme. Červivé třešně namočíme do vlažné vody se solí (20 g soli na 1 l vody). Potom je propláchneme a necháme odkapat. Třešně naplníme do zavařovacích
Džem z rybízu a třešní
Kombinací více druhů ovoce při jeho konzervování získáme nové chutě. Navíc má-li jedno ovoce málo pektinových látek a přidáme k němu ovoce s vyšším obsahem pektinů, nemusíme přidávat želírující přípravky. Zkuste si udělat džem z rybízu a třešní.
-
-
- 1 kg očištěného rybízu
- 1 kg třešní
- 1,15 kg cukru
- 100 ml vody
-
Opraný rybíz zbavíme třapin, dáme do kastrolu a za stálého míchání zahříváme, až se rozvaří.
Necháme jej prokapat přes sáček z jemné tkaniny nebo plátýnko. Rybíz neprotlačujeme, aby šťáva zůstala čirá. Z 1 kila získáme asi 1/2 l šťávy.
Třešňová marmeláda
Domácí třešňová marmeláda je jeden ze způsobů, jak v sezóně zpracovat toto u nás tak oblíbené ovoce. Je výborná, velmi aromatická a navíc má i krásnou barvu.
Třešňová marmeláda – recept
-
- čerstvé zralé třešně, nejlépe tmavé odrůdy
Na 1 kg třešňového protlaku:
- 600 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 3 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na třešňovou marmeládu:
Omyté třešně zbavíme stopek a pecek a vytékající šťávu při tom zachytíme.
Jednoduchý návod na odpeckování třešní naleznete zde – Jak vypeckovat třešně bez odpeckovače – video.
Třešně zalijeme několika lžícemi vody a přiklopené dusíme doměkka. Po té je prolisujeme na sítu nebo
Třešňový džem
Domácí třešňový džem je jedna z možností, jak zpracovat úrodu třešní. Nejvhodnější pro jeho přípravu jsou dobře vyzrálé, pěkně vybarvené třešně s pevnou dužinou.
-
- zralé, dobře vybarvené třešně
Na 1 kg odpeckovaných třešní:
- 500 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 3 g kyseliny citrónové
Třešně zbavíme stopek a omyjeme. Jsou-li červivé namočíme je na 1 hodinu do slané, vlažné vody (20 g soli na 1 l vody).
Potom je propláchneme, necháme odkapat, odtraníme pecky, přičemž zachytíme šťávu. Třešně podlijeme malým množstvím vody, přidáme zachycenou šťávu a 10 minut vaříme.
Potom přidáme pektogel s trochou
Třešňový mošt
-
-
- přezrálé tmavé třešně nebo směs tmavých a světlých třešní, v níž převládají tmavé
- kyselina citrónová
-
Třešně zbavíme stopek, omyjeme a necháme odkapat (červivé namočíme do vody s přídavkem soli – 20 g na 1 l vody a pak propláchneme).
Třešně zbavíme pecek a rozdrtíme. Součastně můžeme rozdrtit
Třešňová povidla
V třešňové sezóně si můžeme z tohoto výborného ovoce přiravit trochu netradiční recept na třešňová povidla.
-
-
- velmi zralé, až přezrálé třešně
- na 1 kg třešňového protlaku 50 – 70 g cukru
-
Příprava receptu na třešňová povidla:
Třešně zbavíme stopek a opereme. Jsou-li červivé, namočíme je na jednu 1 hodinu do vlažného solného roztoku (na 1 l vody 20 g soli).
Potom je dobře propláchneme, podlijeme malým množstvím vody a rozvaříme doměkka. Rozvařené třešně prolisujeme přes sítko, přičemž