Třešňový džem
Domácí třešňový džem je jedna z možností, jak zpracovat úrodu třešní. Nejvhodnější pro jeho přípravu jsou dobře vyzrálé, pěkně vybarvené třešně s pevnou dužinou.
-
- zralé, dobře vybarvené třešně
Na 1 kg odpeckovaných třešní:
- 500 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
- 3 g kyseliny citrónové
Třešně zbavíme stopek a omyjeme. Jsou-li červivé namočíme je na 1 hodinu do slané, vlažné vody (20 g soli na 1 l vody).
Potom je propláchneme, necháme odkapat, odtraníme pecky, přičemž zachytíme šťávu. Třešně podlijeme malým množstvím vody, přidáme zachycenou šťávu a 10 minut vaříme.
Potom přidáme pektogel s trochou cukru a vaříme dále asi 5 minut. Pak přidáme zbytek cukru v malých dávkách tak, abychom pokud možno nepřerušili var a vaříme prudce, než začne džem rosolovat. Před koncem varu přidáme kyselinu citrónovou, rozpuštěnou ve lžíci vody. Tvoří-li se pěna, sebereme ji až ke konci varu. Vařící džem naplníme do skleniček, okraje otřeme, upevníme víčka, skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Správně připravený džem musí mít rosolovitou konzistenci s kousky ovoce. Protože třešně obsahují méně pektinových látek, používáme při přípravě třešňového džemu rosolotvorné látky, v tomto případě pektogel.
Třešňový džem můžeme také připravit s angreštem, který obsahuje hodně pektinu, takže nemusíme přidávat pektogel. Na 750 g odpeckovaných třešní použijeme 250 g angreštového protlaku a 700 g cukru.
Angreštový protlak: Z angreštu odstraníme vadné části, omyjeme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou podusíme doměkka. Měkký angrešt prolisujeme přes síto. Třešně připravíme jako v předchozím receptu a vaříme i ze zachycenou šťávou a trochou vody asi 5 minut. Potom přidáme čtvrtinu cukru, angreštový protlak a vaříme dále, než třešně změknou. Potom přisypeme cukr v několika dávkách, abychom nepřerušili var a vaříme prudkým varem než začne džem rosolovat.
Jestli je třešňový džem hotový, můžeme poznat několika způsoby. Například tak, že ho kápneme na studený talířek a po vychladnutí zkusíme kapku posunout prstem. Když zůstane vcelku se zkrabaceným povrchem je džem hotový.
Více o přípravě džemů naleznete níže.
Napsat komentář