Kategorie: Hrášek
Zavařování hrášku
Hrášek ve sladkokyselém nálevu
- čerstvý a mladý, sladký hrášek
Nálev (na 1 litr vody):
- 0,25 l 8% octa
- 70 g cukru
- 20 g soli
Příprava receptu na hrášek ve sladkokyselém nálevu:
Vyloupaný hrách, dáme do vroucí vody, povaříme 8 – 10 minut, scedíme a ve studené vodě vychladíme. Potom znovu scedíme, necháme odkapat, nasypeme do zavařovacích sklenic a zalijeme horkým nálevem. Sklenice uzavřeme, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 90 stupňů při této teplotě sterilujeme 25 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 20 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l).
Hrášek v soli
- čerstvý mladý hrášek
Na 1 kg vyloupaného hrášku:
- 300 g soli
- 0,1 l vody
Příprava receptu na hrášek naložený v soli:
Vyloupaný hrášek propláchneme vodou, dáme do vařící osolené vody (20 g soli na 1 l vody ) a povaříme asi 6 – 8 minut. Pak jej ve studené vodě vychladíme, scedíme a necháme odkapat. Hrášek promícháme se solí, vsypeme do skleniček a zalijeme převařenou vodou. Skleničky