Sterilované václavky
Ingredience na přípravu sterilovaných václavek:
- asi 250 g čerstvých václavek
- 100 g očištěné kapie
- 100 g oloupané cibule
- 0,16 l vody
- 0,07 l 8% octa
- 12 – 15 g cukru
- 5 g soli
- 1 bobkový list
- 1 lžička hořčičných semínek
- 4 kuličky nového koření
- 10 kuliček pepře
- Dávka pro jednu sklenici o obsahu 720 ml:
- Koření:
Ke sterilaci použijeme jen klobouky václavek, které dobře opereme. Velké pokrájíme na půlky nebo čtvrtky, povaříme v osolené a okyselené vodě ( na 1 l vody 20 g soli a 1 lžička octa), potom ochladíme ve studené vodě a necháme odkapat. Očištěné kapie nakrájíme na menší kousky, povaříme v osolené vodě asi 5 minut, scedíme, ochladíme ve studené vodě a necháme odkapat. Houby, kapie a nahrubo nakrájenou cibuli promícháme, dáme do sklenice a prokládáme kořením. Do sklenice nalijeme ocet, přidáme cukr, sůl a zalijeme vroucí vodou. Uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Po zahřátí na 98 stupňů při této teplotě sterilujeme ještě 35 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 25 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se zavařenými václavkami hned z hrnce vyndáme.
Poznámka k zavařeným václavkám
Václavky rostou od srpna do října většinou na pařezech, kmenech a kořenech listnáčů, zejména dubů, habrů a ovocných stromů. Václavka je houba jedlá, je u ní však nutná delší tepelná úprava.
Více o zavařování hub naleznete níže.
Václavky rostou od srpna do října většinou na pařezech, kmenech a kořenech listnáčů, zejména dubů, habrů a ovocných stromů. Václavka je houba jedlá, je u ní však nutná delší tepelná úprava.
Více o zavařování hub naleznete níže.
Napsat komentář