Kategorie: Houby
Postup sušení hub v sušičce
Jelikož jsme národ houbařů, každoročně vytáhne vlhko a optimální teploty do lesů milovníky houbaření. Pokud se vydaří rok a lesy jsou plné hub, určitě každý řeší, co s přebytky, které nestačíme spotřebovat začerstva. Sušení hub je asi tím nejjednodušším způsobem, jak houby uchovat pro pozdější spotřebu a udělat si tak nějaké zásoby na zimu. Určitě je
Jak zamrazit houby
Houby sterilované ve sladkokyselém nálevu
- čerstvé, zdravé, mladé houby
Nálev (na 1 kg hub):
- 0,35 l vody
- 0,15 l 8% octa
- 8 g soli (1 lžička)
- 30 g cukru (2 – 3 lžičky)
Koření a přísady (pro litrovou sklenici)::
- 3 – 4 kuličky pepře
- 1/4 lžičky nového koření
- 1 bobkový list
- 1 lžička žlutých hořčičných semínek
- podle obliby můžeme přidat řezy cibule, kolečka mrkve, křenu a podobně
Houby sterilujeme nejlépe do 24 hodin od nasbírání. Očištěné houby opereme, malé necháme vcelku, větší rozřízneme podélně na půlky nebo čtvrtky. Připravené houby předvaříme 5 – 7 minut v osolené a okyselené vodě ( na 1 l vody 20 g soli a 1 lžička kyseliny citrónové nebo octa, aby se houby vybělily). Potom houby ochladíme ve studené vodě, necháme odkapat, narovnáme do zavařovacích sklenic a dobře setřeseme. Prokládáme kořením a podle obliby přísadami. Zalijeme horkým nálevem tak, aby byly houby zcela ponořené. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 98 stupňů při této teplotě sterilujeme 35 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 25 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace hned skleničky se sterilovanými houbami vyndáme z hrnce a necháme vychladnout.
Houby zavařené ve vlastní šťávě
- čerstvé lesní houby
- olej
- sůl
Příprava receptu na houby zavařené ve vlastní šťávě:
Očištěné houby pokrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme houby, osolíme a za občasného zamíchání podusíme. Takto připravené houby naplníme do skleniček asi 3 cm pod okraj.
Houby naložené v soli
- zdravé tvrdé houby
Na 1 kg hub:
- 150 – 200 g soli
Očištěné houby odvážíme, nakrájíme na tenké plátky, rozložíme a necháme na slunci trochu zavadnout. Potom je rozmícháme s odváženou dávkou soli, tak aby byly všechny dobře prosoleny. Houby natlačíme do skleniček, aby mezi nimi nebyly vzduchové bubliny, povrch ještě
Houby naložené v solném nálevu
Sterilované václavky
- Dávka pro jednu sklenici o obsahu 720 ml:
- asi 250 g čerstvých václavek
- 100 g očištěné kapie
- 100 g oloupané cibule
- 0,16 l vody
- 0,07 l 8% octa
- 12 – 15 g cukru
- 5 g soli
- Koření:
- 1 bobkový list
- 1 lžička hořčičných semínek
- 4 kuličky nového koření
- 10 kuliček pepře
Ke sterilaci použijeme jen klobouky václavek, které dobře opereme. Velké pokrájíme na půlky nebo čtvrtky, povaříme v osolené a okyselené vodě ( na 1 l vody 20 g soli a 1 lžička octa), potom ochladíme ve studené vodě a necháme odkapat. Očištěné kapie nakrájíme na menší kousky, povaříme v osolené vodě asi 5 minut, scedíme, ochladíme ve studené vodě a necháme odkapat. Houby, kapie a nahrubo nakrájenou cibuli promícháme, dáme do sklenice a prokládáme kořením. Do sklenice nalijeme ocet, přidáme cukr, sůl a zalijeme vroucí vodou. Uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Po zahřátí na 98 stupňů při této teplotě sterilujeme ještě 35 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 25 minut (sklenice 0,3 – 0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se zavařenými václavkami hned z hrnce vyndáme.