Kategorie: Houby

Postup sušení hub v sušičce

Postup sušení hub v sušičce - doba a teplota sušení

Jelikož jsme národ houbařů, každoročně vytáhne vlhko a optimální teploty do lesů milovníky houbaření. Pokud se vydaří rok a lesy jsou plné hub, určitě každý řeší, co s přebytky, které nestačíme spotřebovat začerstva. Sušení hub je asi tím nejjednodušším způsobem, jak houby uchovat pro pozdější spotřebu a udělat si tak nějaké zásoby na zimu. Určitě je

Jak zamrazit houby

Jak zamrazit houby postup

Pokud je dobrý rok na houby, máme doma plný košík a už jsme přejedení všech houbových pochoutek, bude se určitě hodit návod, jak zamrazit houby.

Houby sterilované ve sladkokyselém nálevu

Houby sterilované ve sladkokyselém nálevu recept
Ingredience na houby sterilované ve sladkokyselém nálevu:
  • čerstvé, zdravé, mladé houby

Nálev (na 1 kg hub):

  • 0,35 l vody
  • 0,15 l 8% octa
  • 8 g soli (1 lžička)
  • 30 g cukru (2 – 3 lžičky)

Koření a přísady (pro litrovou sklenici)::

  • 3 – 4 kuličky pepře
  • 1/4 lžičky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička žlutých hořčičných semínek
  • podle obliby můžeme přidat řezy cibule, kolečka mrkve, křenu a podobně
Příprava receptu na houby sterilované ve sladkokyselém nálevu:

Houby sterilujeme nejlépe do 24 hodin od nasbírání. Očištěné houby opereme, malé necháme vcelku, větší rozřízneme podélně na půlky nebo čtvrtky. Připravené houby předvaříme 5 – 7 minut v osolené a okyselené vodě ( na 1 l vody 20 g soli a 1 lžička kyseliny citrónové nebo octa, aby se houby vybělily). Potom houby ochladíme ve studené vodě, necháme odkapat, narovnáme do zavařovacích sklenic a dobře setřeseme. Prokládáme kořením a podle obliby přísadami. Zalijeme horkým nálevem tak, aby byly houby zcela ponořené. Sklenice uzavřeme víčky, dáme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 98 stupňů při této teplotě sterilujeme 35 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 25 minut (sklenice 0,3 –  0,5 l). Po ukončení sterilace hned skleničky se sterilovanými houbami vyndáme z hrnce a necháme vychladnout.

Houby zavařené ve vlastní šťávě

Houby zavařené ve vlastní šťávě recept
Ingredience na zavařené houby ve vlastní šťávě:
  • čerstvé lesní houby
  • olej
  • sůl

Příprava receptu na houby zavařené ve vlastní šťávě:

Očištěné houby pokrájíme na plátky. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme houby, osolíme a za občasného zamíchání podusíme. Takto připravené houby naplníme do skleniček asi 3 cm pod okraj.

Houby naložené v soli

Houby naložené v soli recept
Ingredience na přípravu hub naložených v soli:
  • zdravé tvrdé houby

Na 1 kg hub:

  • 150 – 200 g soli
Příprava receptu na houby nakládané v soli:
Očištěné houby odvážíme, nakrájíme na tenké plátky, rozložíme a necháme na slunci trochu zavadnout. Potom je rozmícháme s odváženou dávkou soli, tak aby byly všechny dobře prosoleny. Houby natlačíme do skleniček, aby mezi nimi nebyly vzduchové bubliny, povrch ještě

Houby naložené v solném nálevu

Houby naložené v solném nálevu recept
Ingredience na houby naložené v solném nálevu:
  • čerstvé tuhé houby
  • sůl

Příprava receptu na houby naložené v solném nálevu:
Očištěné houby opereme, velké nakrájíme na půlky, čtvrtky nebo plátky a podusíme ve vodě s trochou soli a špetkou kyseliny citrónové. Scedíme, propláchneme studenou

Sterilované václavky

Sterilované václavky recept
Ingredience na přípravu sterilovaných václavek:
    Dávka pro jednu sklenici o obsahu 720 ml:
  • asi 250 g čerstvých václavek
  • 100 g očištěné kapie
  • 100 g oloupané cibule
  • 0,16 l vody
  • 0,07 l 8% octa
  • 12 – 15 g cukru
  • 5 g soli
    Koření:
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 4 kuličky nového koření
  • 10 kuliček pepře
Příprava receptu na zavařované václavky:
Ke sterilaci použijeme jen klobouky václavek, které dobře opereme. Velké pokrájíme na půlky nebo čtvrtky, povaříme v osolené a okyselené vodě ( na 1 l vody 20 g soli a 1 lžička octa), potom ochladíme ve studené vodě a necháme odkapat. Očištěné kapie nakrájíme na menší kousky, povaříme v osolené vodě asi 5 minut, scedíme, ochladíme ve studené vodě a necháme odkapat. Houby, kapie a nahrubo nakrájenou cibuli promícháme, dáme do sklenice a prokládáme kořením. Do sklenice nalijeme ocet, přidáme cukr, sůl a zalijeme vroucí vodou. Uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme. Po zahřátí na 98 stupňů při této teplotě sterilujeme ještě 35 minut (sklenice 0,7 – 0,9 l), 25 minut (sklenice 0,3 –  0,5 l). Po ukončení sterilace sklenice se zavařenými václavkami hned z hrnce vyndáme.

Sušení hub

Sušení hub postup

Pro sušení hub můžeme použít všechny druhy našich hřibovitých hub, kozáky, klouzky, václavky, pravé ryzce i lišky.