Kategorie: Višně
Zavařování višní
Višňový kompot
Z višní, tohoto aromatického a chuťově výrazného ovoce, si můžeme připravit višňový kompot. Určitě se nám bude v zimě hodit, třeba k nedělnímu obědu.
- aromatické višně s pevnou dužinou
Nálev na (1 litr vody):
- 600 g cukru
Příprava receptu na višňový kompot:
Přebrané višně opereme a otrháme stopky. Naplníme je do zavařovacích sklenic, dobře setřeseme a zalijeme horkým nálevem.
Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů, což by mělo trvat asi 20 minut, při této
Višňová marmeláda
Višňová marmeláda je jeden ze způsobů konzervace višní. Pokud máte rádi višně, určitě stojí za to tuto marmeládu vyzkoušet.
- méně zralé višně, nejlépe tmavé odrůdy nebo směs tmavých a světlých plodů
Na 1 kg višňového protlaku:
- 700 g cukru
- 40 g pektogelu (1 balíček)
Višne opereme, odstraníme stopky a pecky a při tom vytékající šťávu zachytíme. Podlijeme několika lžícemi vody a pod pokličkou dusíme doměkka.
Pak je prolisujeme na sítku nebo rozemeleme. Protlak odvážíme, podle toho přidáme cukr a vaříme v širokém kastrolu.
Višňový džem
V sezóně višní si můžeme z tohoto aromatického a lehce nakyslého ovoce připravit domácí višňový džem. Džem z višní je nejen dobrý například namazaný na pečivu, na palačinky nebo do bílého jogurtu, ale má i krásnou barvu.
- čerstvé višně, raději méně zralé
Na 1 kg odpeckovaných višní:
- 700 g cukru krystal
- 40 g pektogelu (1 balíček)
Příprava receptu na višňový džem:
Višně zbavíme stopek, dobře omyjeme a odstraníme pecky (odpeckovačem). Odkapanou šťávu při tom zachytíme.
Chceme-li mít džem jemnější, část višní podlijeme vodou, krátce podusíme a
Sterilované višně
Sušené višně
Sušení ovoce je jeden z nejjednodušších způsobů, jak si jej uchovat pro pozdější spotřebu. Na sušení višní používáme zralé až přezrálé plody. Sušené višně můžeme přímo konzumovat nebo přidávat do moučníků a náplní jako rozinky.
Sušené višně – recept
Višně přebereme, omyjeme, necháme odkapat a zbavíme stopek. Potom je předsušíme na prudkém slunci nebo v troubě či sušičce při teplotě 35 – 40 stupňů tak dlouho, až z nich můžeme vymáčknout
Višně v alkoholu
Na přípravu višní naložených v alkoholu jsou nejvhodnější nepříliš zralé tmavé višně s pevnou dužinou. Višně v alkoholu používáme jako ozdobu na moučníky nebo chuťovku na party.
Višně v alkoholu – recept
- 1,5 kg višní
- 3/4 l brandy
- 250 g cukru
- 3 lžíce vody
Višně dobře omyjeme a necháme odkapat. Potom jim ustřiháme stopky tak, aby u každé višně zbyl ještě malý kousek.
Višně vložíme do větší zavařovací sklenice, nalijeme na ně brandy, dobře uzavřeme a necháme