Kategorie: Višně

Zavařování višní

Konzervování višní

Višně jsou nejen oblíbeným aromatickým ovocem, ale obsahují i mnoho vitamínů a minerálních látek, díky nimž jsou prospěšné pro náš organismus. Zavařeniny z višní jsou velmi oblíbené pro svou specifickou a lahodnou chuť. Z

Višňový kompot

Recept na višňový kompot

Z višní, tohoto aromatického a chuťově výrazného ovoce, si můžeme připravit višňový kompot. Určitě se nám bude v zimě hodit, třeba k nedělnímu obědu.

Ingredience na višňový kompot:
  • aromatické višně s pevnou dužinou

Nálev na (1 litr vody):

  • 600 g cukru
Příprava receptu na višňový kompot:

Přebrané višně opereme a otrháme stopky. Naplníme je do zavařovacích sklenic, dobře setřeseme a zalijeme horkým nálevem.

Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Po zahřátí na 85 stupňů, což by mělo trvat asi 20 minut, při této

Višňová marmeláda

Višňová marmeláda recept

Višňová marmeláda je jeden ze způsobů konzervace višní. Pokud máte rádi višně, určitě stojí za to tuto marmeládu vyzkoušet.

Ingredience na přípravu višňové marmelády:
  • méně zralé višně, nejlépe tmavé odrůdy nebo směs tmavých a světlých plodů

Na 1 kg višňového protlaku:

  • 700 g cukru
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
Příprava receptu na višňovou marmeládu:

Višne opereme, odstraníme stopky a pecky a při tom vytékající šťávu zachytíme. Podlijeme několika lžícemi vody a pod pokličkou dusíme doměkka.

Pak je prolisujeme na sítku nebo rozemeleme. Protlak odvážíme, podle toho přidáme cukr a vaříme v širokém kastrolu.

Višňový džem

Višňový džem recept

V sezóně višní si můžeme z tohoto aromatického a lehce nakyslého ovoce připravit domácí višňový džem. Džem z višní je nejen dobrý například namazaný na pečivu, na palačinky nebo do bílého jogurtu, ale má i krásnou barvu.

Ingredience na višňový džem:
  • čerstvé višně, raději méně zralé

Na 1 kg odpeckovaných višní:

  • 700 g cukru krystal
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
Příprava receptu na višňový džem:

Višně zbavíme stopek, dobře omyjeme a odstraníme pecky (odpeckovačem). Odkapanou šťávu při tom zachytíme.

Chceme-li mít džem jemnější, část višní podlijeme vodou, krátce podusíme a

Sterilované višně

Sterilované višně recept
Ingredience na přípravu sterilovaných višní:
  • dobře vyzrálé višně
  • cukr

Příprava receptu na sterilované višně:
Přebrané višně opereme a otrháme stopky. Naplníme je do zavařovacích sklenic a při tom je prosypáváme cukrem  (2 lžíce na sklenici o obsahu 720 ml, 1 lžíce na sklenici 370 ml).

Sušené višně

Sušené višně recept

Sušení ovoce je jeden z nejjednodušších způsobů, jak si jej uchovat pro pozdější spotřebu. Na sušení višní používáme zralé až přezrálé plody. Sušené višně můžeme přímo konzumovat nebo přidávat do moučníků a náplní jako rozinky.

Sušené višně – recept

Višně přebereme, omyjeme, necháme odkapat a zbavíme stopek. Potom je předsušíme na prudkém slunci nebo v troubě či sušičce při teplotě 35 – 40 stupňů tak dlouho, až z nich můžeme vymáčknout

Višně v alkoholu

Višně v alkoholu recept

Na přípravu višní naložených v alkoholu jsou nejvhodnější nepříliš zralé tmavé višně s pevnou dužinou. Višně v alkoholu používáme jako ozdobu na moučníky nebo chuťovku na party.

Višně v alkoholu – recept

Ingredience:
  • 1,5 kg višní
  • 3/4 l brandy
  • 250 g cukru
  • 3 lžíce vody
Příprava receptu:
Višně dobře omyjeme a necháme odkapat. Potom jim ustřiháme stopky tak, aby u každé višně zbyl ještě malý kousek.

Višně vložíme do větší zavařovací sklenice, nalijeme na ně brandy, dobře uzavřeme a necháme